Botigues de Pescadors

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Calafell

Adreça: Passeig Marítim Sant Joan de Déu

Descripció:
A la platja de Calafell es conserven dues de les antigues botigues de pescadors. Es tracta de petites edificacions entre mitgeres de planta baixa i pis, que a partir del segle XVII i fins a inicis del segle XX ocupaven la línea de costa.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Conjunt urbanístic.

Estil: Obra popular.

Datació: Segle XVII.

Localització: Passeig marítim de Calafell Platja.

Descripció:

De les cases que des del segle XVII es van construir en primera línia de mar tan tans sols s'han conservat dues, avui en dia transformades en restaurants. Són edificis de petites dimensions, que a la part del darrera tenen un pati i la del davant dóna a la platja. Sempre presenten planta baixa i primer pis. Els baixos consten d'una porta allindada i una petita finestra a la dreta o bé a l'esquerra. L'interior té en una banda la caixa d'escala, darrera la qual hi ha la cuina i davant el foc; la resta de la planta té al centre una saleta, i tant a la part del darrera com a la del davant s'hi disposen les habitacions. Generalment té dues finestres rectangulars, o bé una finestra i un balcó que donen a la façana principal. El sostre és de canyes.

Notes històriques:

L'origen de les cases o botigues de pescadors es remunta a la segona meitat del segle XVII, quan Josep Hugué ven un tros de terra a Miquel Guinovart per fer una "botiga" i per "estendra sardines".

El nombre de cases o botigues de pescadors va anar augmentant a la Platja de Calafell al llarg dels segles XVIII i XIX. Fins als anys trenta del segle XX, a tota la línia de davant de mar hi havia botigues distribuïdes en dos trams o trajos simètrics, prenent com a centre l'edifici del pòsit: el trajo de garbí o de l'espineta i el trajo de llevant.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Restaurants.

Adreça: Passeig Marítim Sant Joan de Déu

Telèfon: 977 699 009 (ajuntament).

Fax: 977 699 155 (ajuntament).

Lloc web: http://calafell.cat/municipi/patrimoni/botigues-pescadors

Adreça electrònica: info@calafell.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.185207], [1.557843]