Cal Bolavà

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Calafell

Adreça: Plaça de les Eres.

Descripció:
Aquest edifici el va fer construir a la dècada dels 70 del segle XIX el marquès de Comillas, reformant el que havia estat una masia dels afores de la vila. Ha estat restaurat modernament per acollir la Casa de Cultura de l'Ajuntament.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici residencial.

Estil: Obra popular.

Datació: Any 1870.

Localització: Nucli urbà de Calafell.

Descripció:

Cal Bolavà és un edifici de tipus mas característic, format per planta baixa, primer pis i golfes. L'aspecte exterior és senzill, emblanquinat i amb les obertures emmarcades per una ampla motllura més fosca, on destaca la porta d'accés, d'arc rebaixat. També comptava amb dependències annexes característiques d'una masia, com ara cavallerisses, magatzems i cups, a més d'un ampli jardí davanter.

Notes històriques:

A Calafell la presència d'indians està relacionada amb un procés de concentració de la terra que es va produir des de les derreries del segle XVIII i fins a finals del XIX. En el darrer terç d'aquest segle es culmina el procés, gràcies a l'arribada de capitals procedents de Cuba, especialment els anys 1867-1869, i durant la segona guerra hispano-cubana, a les acaballes del segle XIX. En aquestes dates es produeixen les primeres inversions en terres per part dels Samà, família que tenia importants negocis a Cuba i Filipines.

Un altre personatge, Antoni López López, marqués de Comillas, el qual s'havia enriquit mitjançant el tràfic d'esclaus, va adquirir terres a la part baixa del poble i durant la dècada dels anys setanta va fer construir la masia de Cal Bolavà.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Casa de cultura i dependències municipals.

Adreça: Plaça de les Eres.

Telèfon: 977 699 009 (ajuntament).

Fax: 977 699 155 (ajuntament).

Lloc web: http://calafell.cat/municipi/patrimoni/cases-indians

Adreça electrònica: info@calafell.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.197745], [1.572006]