Castlania

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Camp

Municipi: Cambrils

Adreça: Camí del Cementiri

Descripció:
La Castlania és un edifici del segle XIV construït en tàpia, als afores del nucli de Cambrils, tot controlant l'antic camí de Montbrió. La partida on es troba rep el nom de Carlania o Castlania, i els treballs arqueològics hen permès definir-lo com un mas fortificat.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Masia fortificada

Estil: Tàpia al llarg i través

Datació: Segle XIV

Localització: Al nord de la població, al costat del cementiri.

Descripció:

Imponent estructura obrada en tàpia, amb una planta quadrada de 15 m de costat, i articulada entorn un pati central. Les dades derivades de les excavacions evidencien almenys dues fases. De la primera tan sols s'ha localitzat un segment de canalització, anul·lada per la construcció del gran edifici de tàpia a finals del segle XIV pertanyent a la segona fase.

Notes històriques:

Edificació de tipus rural i agrícola, que estaria dins dels tipus de construccions rurals del segle XIV, els masos de doble cos amb cuina menjador. Tampoc no hem de deixar d'esmentar el component estratègic, per la seva situació al costat d'una important via de comunicació, a la qual està encarada la porta, flanquejada per dues possibles torres una mica sortints. D'aquesta manera, si bé creiem descartar que es tracti de la seu del castlà de Cambrils, no hem d'oblidar que aquesta institució comptava amb un territori depenent, amb els corresponents masos o vilars. Si a això sumem el topònim de Castlania o Carlania que rep aquest indret, i la data del seu abandonament i enderroc, que coincideix amb la fi de la institució amb la seva a la vila de Cambrils el 1653, podem plantejar la hipòtesi que aquest mas hagi format part dels terrenys i masos depenents de la Castlania de Cambrils, i que hagi estat un mas fort que combinava les tasques de control militar del camí de Montbrió amb les de l'explotació agrícola del seu entorn.

Tipus: BCIN

Disposició: Acord Ple Ajuntament

Data disposició: 30/06/2009

Titularitat: privada

Estat de conservació: Mitjà

Bibliografia:

DÍAZ, M. "Darreres intervencions a la Castlania de Cambrils. Conclusions preliminars", IV Congrés ACRAM, Tarragona, 2009.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Jaciment arqueològic

Observacions:

En els darrers anys s'han realitzat diverses campanyes d'excavació que han servit de base per a realitzar un projecte de consolidació i restauració de la Castlania, actualment en procés d'elaboració.

Adreça: Camí del Cementiri

Telèfon: 977 79 45 79 (Ajuntament)

Fax: 977 79 45 72 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.cambrils.cat/

Adreça electrònica: oac@cambrils.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.080005], [1.042512]