Museu Agrícola de Cambrils

Tipus de recurs: Museus, sales d'exposició i centres d'interpretació

Comarca: Baix Camp

Municipi: Cambrils

Adreça: Carrer del Sindicat, 2

Descripció:
Ocupa l'edifici de l'antic Celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, projectat per l'arquitecte Bernardí Martorell Puig el 1919. Des del 1998 es va integrar dintre de la xarxa del Museu d'Història de Cambrils. Dedicat al treball del vi i de l'oli.

Galeria d'imatges:

           

Antecedents:

L'antic celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, es va inaugurar el 1921 gràcies a l'esforç de tots els associats a l'aleshores Sindicat Agrícola de Producció. L'arquitecte Bernardí Martorell, va començar a dissenyar l'edifici al 1919, amb un estil  influit per l'obra de Gaudí. La situació en un espai en pendent, permetia un estalvi energètic durant l'elaboració del vi, ja que la verema seguia tot el procés per decantació fins a arribar a ser most i emmagatzemar-se als cups i tines. Obra del gaudinista Bernardí Martorell quan era arquitecte diocesà de Tarragona, l'austeritat exterior d'aquest celler cooperatiu amb l'arrebossat blanc lliscat i l'absència d'ornamentació de totxo, l'allunya de les magnífiques catedrals del vi. A l'interior, en canvi, el parentesc amb l'obra de la resta de deixebles gaudinistes noucentistes és palès gràcies a l'obra vista de les arcuacions. L'obra s'estructura en una nau basilical amb una teulada per a cadascun dels tres cossos. Com que el cos central, a dos vessants, està molt més elevat, als laterals hi lluu finestrals d'arc rodó amb gelosia de maó que guaiten sobre les teulades laterals a un vessant. A l'interior sostenen la coberta arcs parabòlics diafragmàtics, bigues i solera de rajola. La façana més espectacular no és la testera, com de masia tradicional catalana, amb tres finestretes al frontó, sinó la posterior, dels molls de recepció, amb una gran arcada de mig punt i coberta a dues aigües, avui tancada amb vidre.

El Museu Agrícola de Cambrils es va inaugurar el dia 10 de gener de 1998. Representa una clara aposta de la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils per combinar cultura i desenvolupament econòmic.

Tipus de fons: Sindicat Agrícola de Producció

Contingut de l'exposició permanent:

La nau principal de l'antic celler cooperatiu de Cambrils està dedicada a mostrar, en el seu context, el procés d'elaboració del vi i de l'oli. A partir de les instal·lacions i de la maquinària, tant en el procés artesanal com en l'industrial, i amb l'ajut de plafons explicatius el visitant pot seguir pas a pas els successius estadis de la fabricació de l'oli i del vi, des de l'arribada al celler de la matèria primera fins al producte final.

Al llarg del recorregut s'hi mostren els cups, una gran varietat de premses, tines, botes i bocois per l'emmagatzematge i transport, així com altres estris i maquinaria que intervenen al llarg del procés productiu de l'oli i del vi.

Activitats: Visites guiades

Publicacions: No   

Serveis: Agrobotiga

Drets d'entrada: pagament

Accessibilitat a discapacitats: No

Horari:

De l'1 de setembre al 30 de juny:
Dissabtes de 10 a 13'30h i de 17 a 20'30 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h

De l'1 de Juliol al 31 d'agost:
De dillus a dissabte de 10 a 13'30 h i de 17 a 20'30 h
Diumenges i festius d'11 a 14 h

 

 

Horari especial:

Titularitat: publica

Adreça: Carrer del Sindicat, 2

Telèfon: 977 36 07 19

Fax: 977 36 63 66

Lloc web: http://www.cambrils.org/mhc/ct/agricola.htm

Adreça electrònica: mhc.cambrils@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.072745], [1.052990]