Torre Bargallona

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Baix Camp

Municipi: Cambrils

Adreça: Partida de Vilagrassa

Descripció:
Antiga torre de defensa de la costa del segle XVI, avui en resta només una de les parets originals.

Tipus monument: Militar. Torre.

Estil: Obra popular

Datació: S. XVI

Localització: A l'est de la població, al costat de la N-340.

Descripció:

Antiga torre de planta quadrada, de la qual sols es conserva dempeus una de les parets, en la que es recolzen altres tres fetes poc després d'enderrocar les originals. Obra de paredat de filada, reforçada amb pedres grosses en els angles. Tenia una alçada indeterminada, superior als tres metres, altura que es conservava a mitjan del nostre segle. Tenia la porta situada a la façana, que donava a la carretera de València, desplaçada cap a l'angle esquerra, probablement protegida des de dalt per un matacà. Murs molt gruixuts. La part original queda fora de l'establiment, perpendicular a la carretera.

Notes històriques:

Torre de defensa construïda segurament el segle XVI, com les altres de la contrada, per a protegir-se dels atacs i desembarcaments dels pirates berberiscs. Aquesta torre, junt amb la de la Guineu o del Mas del Bisbe, controlava la carretera o camí des de Vilafortuny a l'interior, i el pas de l'antiga via romana, que passa paral·lela i sota l'actual N-340. A principis de l'actual segle, es conservaven restes d'un possible mas al seu darrere. Damunt de la porta hi havia una rajola amb la inscripció Cuartel/Moro/nº 1934, potser relacionat amb el cadastre. En fer-se un establiment dedicat a la venda de plantes (viver-jardineria), s'enderrocà en les tres quartes parts.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Dolent

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Industrial

Observacions:

Actualment propietat de P. Cort i Ramon, Jardineria, Carretera de València, s/n. Serveix, dissimulat amb una mena de "reconstrucció" que no respecta les mesures originals, com a serveis o lavabos pels clients. La veu popular parla de la troballa d'un tresor, retirat per forasters que vingueren amb plànols de localització, en una data imprecisa.

Adreça: Partida de Vilagrassa

Telèfon: 977 79 45 79 (Ajuntament)

Fax: 977 79 45 72 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.cambrils.cat/

Adreça electrònica: oac@cambrils.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.089202], [1.090359]