Torre del Santuari del Camí

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Baix Camp

Municipi: Cambrils

Adreça: Carrer Verge del Camí, s/n

Descripció:
Torre defensiva del segle XIV situada al costat del Santuari de la Mare de Déu del Camí, per defensar-se dels atacs a la costa. Es va reformar al segle XX i actualment pertany al Museu d'Història de Cambrils.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Torre

Estil: Obra popular

Datació: S. XIV

Localització: A l'oest de la població, al costat del Santuari de la Mare de Déu del Camí

Descripció:

Adossada al santuari. Torre quadrada amb corsera sencera al cim. Segle XVI. Torre de defensa troncoprismàtica, de planta rectangular irregular, d'aproximadament 7 x 10.5 metres. Planta baixa, dos pisos i una terrassa. Obra de paredat en verd, amb carreus encoixinats en els angles. Voltes amb encofrats de canyes. Merlets alts i corsera desigual correguda. No té fonamentació, el pas cau sobre les gruixudes parets inferiors. L'aspecte actual és el producte final de tota una sèrie de petites reformes i, després d'uns anys de quasi abandó, els treballs de restauració portats a terme recentment per iniciativa del C.E.C. La porta de la planta baixa s'ha transformat en qauests treballs, adobant-se un arc dovellat enlloc de la primitiva porta rectangular. La torre es troba al costat del Santuari de la Verge.

Notes històriques:

La data de construcció de la torre es situa generalment en el segle XIV, però pot tenir un origen quelcom més antic. Ramon Berenguer IV va donar el lloc a Ponç de Regomir el 3 de setembre del 1152, amb la condició de fer una torre i fortalesa on millor eligeixi, però no coneixem cap altra document que ens esmenti l'existència concreta de la Torre de l'ermita. Dins el paredat, com a material reaprofitat de construcció, poden veure's diversos fragments de tègules romanes i de molins de mà prehistòrics. La torre s'aixeca al costat de l'antiga Via Augusta, que en aquest sector coincideix amb la carretera nacional de València. El rei Joan I va vendre, el 1391, tots els seus drets damunt de Cambrils, a l'arquebisbe de Tarragona. La història de la Vila de Cambrils presenta episodis d'intensitat bèl·lica i evidentment la torre del santuari de la M. de D. Del Camí respon a la necessitat defensiva en una època que abundaven les falconades enemigues, principalment arribades per via marítima. 

 

Tipus: BCIN

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: publica

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Equipament cultural

Observacions:

Entrada de pagament, visites guiades.

Horaris:

De setembre a juny:
Dissabtes d'11 a 14h
Diumenges i festius d'11 a 14h.

Juliol i agost
De dimarts a divendres de 18 a 21h
Dissabtes d'11 a 14h
Diumenges i festius d'11 a 14h.

 

Adreça: Carrer Verge del Camí, s/n

Telèfon: 977 36 20 56

Fax: 977 79 45 72

Lloc web: http://www.cambrils.cat/museu/ct/index.htm

Adreça electrònica: mhc.cambrils@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.071235], [1.050918]