Església de Sant Sebastià

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Tarragonès

Municipi: Canonja, La

Adreça: Plaça Bisbe Borràs, 9.

Descripció:
A la senzilla església de Sant Sebastià destaca el portal, presidit per un frontó triangular, igual que el coronament de la façana. A la seva dreta s'alça el campanar, de planta quadrada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Església.

Estil: Neoclassicisme

Datació: 1745 - 1757

Localització: Nucli urbà

Descripció:

L'església de Sant Sebastià és un temple d'una sola nau, coberta amb volta de canó amb llunetes. Té capelles laterals entre contraforts i el presbiteri és quadrangular i està cobert per una volta de quart d'esfera, amb aparença de petxina, repetint-se aquesta forma als angles. A la senzilla façana, destaca la porta d'accés amb frontó triangular acabat per tres pinacles amb sengles boles. Aquesta està coronada, al sector central corresponent a la nau, per un gran frontó amb un ull de bou. Al costat dret es situa el campanar annexat. És de base quadrangular, amb dos cossos d'alçada, separats per una cornisa (el superior té una obertura de mig punt a cada cara), i tres més de base diversa i petita alçada. És un edifici d'estil neoclàssic, molt senzill, amb detalls ornamentals, a l'interior, de caire rococó. A l'altar major, se'n mostra un gran manifestador daurat amb or d'Alemanya, obra dels anys 40, de l'arquitecte Monravà.

Notes històriques:

Fins el 1573, la capella de la Canonja depenia de la Catedral de Tarragona. A partir d'aquesta data serà sufragània de la de Masricard i el 1578 tingué reserva del Santíssim i fonts baptismals -abans havien hagut d'anar a Tarragona-. Posteriorment, per decret del Tribunal de la Rota, passà a parròquia. L'actual església, en substituí una d'anterior, potser al davant, de petites dimensions, a la qual devia pertànyer la predel•la de la capella del Santíssim i el St. Sebastià de la rectoria (aproximadament del segle XVI) i que devien formar part del mateix retaule, ara desaparegut. A partir de 1704 hi ha referència a uns diners destinats a l'obra de l'església; el 1746 es restaurava l'església vella, mentre es devia anar fent la nova, que se sap que es construïa el 1745 i que potser es beneí el 1757. El 1760 es compra una campana i els anys següents un rellotge. S'hi conserva un canelobre de ferro de voltants del segle XIV, una pica baptismal rústega, possiblement no anterior al 1578 i una bandera, al costat de l'evangeli, del XVIII. Porta i cancell també del XVIII. S'hi conserva un petit tresor.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Religiós. Culte.

Adreça: Plaça Bisbe Borràs, 9.

Telèfon: 977 543 489 Ajuntament

Fax: 977 552 568 Ajuntament

Lloc web: http://www.lacanonja.cat/

Adreça electrònica: pcultura@lacanonja.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.123744], [1.178753]