Monument a Carrasclet

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Priorat

Municipi: Capçanes

Adreça: C/ Pau Casals.

Descripció:
Escultura en homenatge al personatge històric nascut al poble i que va desenvolupar una destacada activitat militar, sobretot com a coronel al costat de Carles d'Àustria durant la durant la Guerra de Successió.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Monument.

Datació: 1986

Localització: A l'entrada del poble.

Descripció:

Escultura sobre basament de pedra sense polir, de 2'7 metres d'alçada. La figura, feta en bronze, representa el guerriller Carrasclet vestit en estil tradicional i amb un trabuc a les mans.

Notes històriques:

L'estàtua en honor al guerriller Pere Joan Barceló "Carrasclet" va ser feta per l'escultor Francesc Carulla i Serra. Capçanes és el poble natal d'un dels guerrillers antiborbònics més importants, i alhora, menys reconeguts del nostre país. Pere Joan Barceló i Anguera "Carrasclet", va nèixer al municipi l'any 1687, va participar activament en la Guerra de Successió i es va mantenir en la clandestinitat i en la resistència un cop acabada aquesta guerra per lluitar per la recuperació de les llibertats nacionals de Catalunya. Amb el final de la guerra s'exilià a Viena on va servir l'emperador Carles i va comandar més de 8.000 homes. Va morir en combat l'any 1943 a Breisach el Vell (Alemanya).

Carrasclet era el sobrenom amb el que es va conèixer a Pere Joan Barceló i Anguera, personatge nat a Capçanes a finals del segle XVII, que deu el seu renom al seu ofici, ja que era venedro de carrascles (carbó). És conegut per la seva carrera militar iniciada durant la Guerra de Successió espanyola en el bàndol austriacista hostilitzant els territoris borbònics.

Tipus: Plans d'ordenació

Disposició: Consta inscrit a catàleg dins del document de les Normes Subsidiàries de Planejament del Municipi de Capçanes

Data disposició: 01/04/2003

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

BARCELÓ I PORCEL, G. "El Carrasclet, història o llegenda", a Estudis Prioratins. Volum cinquè. Falset: Centre d'Estudis Falsetans, 2003.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior

Ús i funció actual: Monument

Observacions:

L'Ajuntament de Capçanes va decidir aixecar un monument al conegut guerriller del segle XVIII fent coincidir la seva inauguració amb la visita del President de la Generalitat de Catalunya, M. Hble. Sr. Jordi Pujol l'any 1986.

Adreça: C/ Pau Casals.

Telèfon: 977 17 83 28

Fax: 977 17 84 39

Lloc web: http://www.capcanes.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.capcanes@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.101179], [0.780727]