Ermita de Santa Anna

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Camp

Municipi: Castellvell del Camp

Adreça: Carrer de la Costa de Santa Anna

Descripció:
Ermita situada en un turó a tocar a la població. Es va construir al segle XV i va fer funció d'hospital durant el segle XVI.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita

Estil: Obra popular

Datació: S. XV

Localització: En un turó, al costat del poble

Descripció:

Edifici d'una nau i capelles laterals, amb cambril a la capçalera. Cobertes de volta de canó i de canó amb llunetes sobre arcs de mig punt. Sagristia cupulada, era l'antiga ermita. Porta d'arc de mig punt, adovellat, sense decoració. Cor als peus, elevat, amb arc carpanell. Obra de paredat i carreu. Espadanya d'un sol cos damunt de la porta. Construcció renaixentista popular.

Notes històriques:

Els jurats i el consell de Reus, que obtingueren la concessió d'indulgències de l'arquebisbe Dalmau de Mur, acordaren d'edificar-la l'any 1424. Al segle XVI fou utilitzada com a hospital d'empestats. Fou destruïda en part durant la guerra del Francès (1808-1814) i convertida en fortí durant la primera guerra Carlina (1833-1840); encara es conserven força restes de les fortificacions. La nau, el cor i la trona de l'ermita, foren restaurats el 1852. Contenia set retaules, un dels quals era xorigueresc, que es perderen amb els fets revolucionaris del 1936, a l'inici de la Guerra Civil Espanyola. El penya-segat de sota l'ermita fou produït artificialment per a l'obtenció de pedra destinada a la construcció del primer port de Salou i d'alguna carretera local.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte

Adreça: Carrer de la Costa de Santa Anna

Telèfon: 977 85 50 08 (Ajuntament)

Fax: 977 85 51 73 (Ajuntament)

Lloc web: http://castellvelldelcamp.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@castellvelldelcamp.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.182269], [1.094840]