Centre d'Interpretació dels Castells del Baix Gaià

Tipus de recurs: Museus, sales d'exposició i centres d'interpretació

Comarca: Tarragonès

Municipi: Catllar, El

Adreça: Castell del Catllar

Descripció:
El Centre d'Interpretació dels Castells del Baix Gaià és un nou recurs turístic cultural, singular a la comarca, que pretén oferir al visitant una visió del ric patrimoni que constitueixen els castells del Baix Gaià, des d'una perspectiva històrica, però també social i territorial. Es tracta de facilitar la comprensió de l'origen, evolució i funció d'aquests castells al llarg de la història.

Galeria d'imatges:

           

Antecedents:

El castell del Catllar s'alça damunt les restes d'un poblat fortificat a l'edat del ferro (segles VII-V a. C.) en un turó que domina un dels meandres del riu Gaià. Tot i que la documentació escrita situa els seus inicis al segle XI, moment en que el riu fou frontera entre els comtats catalans i el regne d'al-Àndalus, les excavacions arqueològiques realitzades indicarien que els origens de la fortificació es trobarien en època musulmana o fins i tot anterior. L'estructura que s'observa actualment és el resultat del seu creixement a partir d'una muralla i torre primigènies a les que s'hi van afegint dependències principament entre els segles XIII i XVI, és en aquest darrer segle quan el castell experimentà el seu creixement més notable, quedant configurat com una edificació amb fossat, de planta triangular, perímetre murallat amb dues torres a la façana principal i l'interior articulat per un pati central. El senyoriu del castell i de la vila, que nasqué al seu redós durant la segona meitat del segle XII, romangué en mans dels Montoliu fins a 1344, en que fou adquirit per Pere de Requesens. El seu fill Berenguer el vengué el 1351 a Bernat d'Olzinelles, tresorer i conseller del rei Pere III el Cerimoniós. Per matrimoni de la seva neta passà als Queralt, després als Pallars i finalment als Queralt, que l'any 1599 esdevindrien comtes de Santa Coloma.

L'any 2002 l'ajuntament adquirí la propietat de l'edifici, fins aleshores de propietat privada, i va iniciar els treballs d'excavació arqueològica del seu interior i posteriorment els de la seva de recuperació i consolidació. D'aquesta manera s'ha pogut recuperar un edifici històric emblemàtic per a la població i alhora ha permès que el castell sigui la seu del Centre d'interpretació dels castells del Baix Gaià. Així mateix, el castell forma part de la Ruta dels castells de frontera promoguda des de la Direcció general de turisme de la Generalitat de Catalunya.

Contingut de l'exposició permanent:

El visitant pot fer un recorregut pels espais del recinte fortificat, pujar a les torres i terrasses, accedir a l'interior del magnífic pou del glaç, etc. i durant aquest recorregut trobarà panells informatius, pantalles interactives, maquetes, exposició de peces trobades durant les excavacions, audiovisuals, etc.

Publicacions: No   

Drets d'entrada: pagament

Accessibilitat a discapacitats: No

Horari:

HORES DE VISITA:

Dissabtes al matí, tot l'any, a les 10,00 h, a les 11,00 h, a les 12,00 h i a les 13,00 h.

Dissabtes a la tarda:     Període d'estiu: a les 17,15 h i a les 18,15 h *

                                      Període d'hivern: a les 16,15 h i a les 17,15 h *

Diumenges al matí, tot l'any, a les 10,00 h, a les 11,00 h, a les 12,00 h i a les 13,00 h.

* El canvi d'horari d'hivern a estiu i viceversa coincidirà amb el canvi oficial d'hora establert als mesos de març i octubre de cada any.

La resta de dies de la setmana, visites concertades per a grups trucant al telèfon 977653101 o 977653007 de dilluns a djous de 9.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 i els divendres de 9.00 a 14.00 hores.

PREUS:

Entrada general: 2 €

Entrada reduïda: 1,5€

- Jubilats i pensionistes

- Titulars del carnet jove

- Carnet Club Súper 3

- Carnet d'estudiant

- Nens i nenes d'11 a 14 anys, ambdós inclosos

Entrada gratuïta:

- Menors de 10 anys

- Carnet docent

Grups a partir de 10 integrants: 1,5 € per persona

* Les persones beneficiàries d'entrada gratuïta no computaran a efectes de formació de grup.

Horari especial:

Titularitat: publica

Adreça: Castell del Catllar

Telèfon: 977 653 101

Fax: 977 653 108

Lloc web: http://www.elcatllar.org/el-castell-del-catllar-centre-dinterpretacio-dels-castells-del-baix-gaia-detall

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.1745577], [1.3240554]