Poblat Ibèric de Manous

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Zones arqueològiques, Iber

Comarca: Tarragonès

Municipi: Catllar, El

Adreça: Ctra. TP-2031, km 4,5

Descripció:
Petit poblat ibèric situat en el límit dels termes del Catllar i els Pallaresos, tocant a l'est de la carretera TP-2031, a l'alçada del km 4,5. Es conserven diverses habitacions i sitges d'emmagatzematge de cereals de l'antic assentament, datat en el segle III aC.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Jaciment arqueològic. Poblat ibèric

Datació: Segle III-II aC

Localització: A la dreta del camí asfaltat que porta de la ctra. TP-2031 a la urbanització de Manous, just al costat de l'actual estació de servei del PK 5.

Descripció:

Aquest petit establiment rural d'època ibèrica està situat a uns 7 km de distància del nucli principal cossetà, que es trobava a l'actual Tarragona. Segons les dades dels recents treballs arqueològics que s'hi han realitzat, seria un petit establiment amb una superfície edificada d'uns 700 m2, destinat a l'explotació agrícola de l'entorn, i amb estructures que semblen dedicades a residència, a elaboració de productes, i al seu emmagatzematge/estocatge en sitges excavades al subsòl rocallós.

Les restes documentades corresponen a murs de pedres carejades trabades amb fang, que en alguns casos arriben als 1,2 metres d'alçada, paviments de terra compactada i alguns focs a terra. Es disposen de manera longitudinal, dibuixant una planta allargada formada per una doble bateria d'habitacions conservades, en algun cas amb sitges excavades al subsòl dins d'alguna de les estances, o bé al voltant de les edificacions.

Notes històriques:

La data de construcció del poblat ibèric de Manous es situa en els primers moments del segle III aC, i va ser abandonat en el tercer quart del segle II aC.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo-mitjà

Accés: Fàcil

Observacions:

Inclòs en el Catàleg de béns a protegir del Pla d'ordenadació urbanística del Catllar.

Plànol:

CODEX 2007: Memòria de les intervencions arqueològiques en l'illa "C" del PP 19 "Pins-Manous", el Catllar (Tarragonès), desembre de 2007-març de 2008.

VERGÈS, J.M.; ZARAGOZA, J. 1999: "Quan el Catllar no hi era",  El Castell, vila i terme del Catllar.  Segles XII-XVIII, El Catllar 1.

VILASECA, A., DILOLI, J., ZARAGOZA, J., FOGUET, G. 1995: "El poblat ibèric de Manous (El Catllar, Tarragonès), Actas del XXI Congreso Nacional de Arqueología, vol. 3, 1995, p. 837-850, Diputación General de Aragón.

 

Adreça: Ctra. TP-2031, km 4,5

Telèfon: 977 65 31 01 (Ajuntament del Catllar)

Fax: 977 65 31 08 (Ajuntament del Catllar)

Lloc web: http://www.elcatllar.org/poblats-i-jaciments-arqueologics-detall

Adreça electrònica: info@elcatllar.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.155379], [1.273210]