Castell de la Mola

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès

Comarca: Baix Camp

Municipi: Colldejou

Adreça: Mola de Colldejou

Descripció:
Gran mola a 914 metres d'altitud, de gran interés naturalista pel seu paisatge on al seu cim es conserva una torre circular de defensa datada de les guerres carlines.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Torre

Estil: Obra d'enginyeria

Datació: S. XIX

Localització: Al cim de la Mola

Descripció:

Construcció de secció circular d'una sola planta. És bastit d'obra seca i possiblement hauria estat cobert amb una falsa cúpula. La bibliografia el sitúa cronològicament a mitjan segle XIX, però tenint en compte la seva factura d'obra popular, molt comuna a la zona, es fa força difícil la seva datació. La muntanya de la Mola o mola de Colldejou, de 914 m d'altitud, que no és només el signe distintiu de la vila sinó un veritable refugi per als excursionistes i amants de la naturalesa. De fet, la mola més les serres de Tivissa-Vandellòs, la muntanya Blanca, Montalt, Llaberia i el massís de Cardó formen un corredor biològic que uneix les serres dels Ports i les muntanyes de Prades. Al cim es conserven a més estructures de pedra seca de planta arrodonida, associades tradicionalment amb un poblat ibèric, però que semblen correspondre's més amb tancats de ramat, dintre de la ruta de transhumància que passava per la Mola. Vora la construcció hi ha la bassa dels Galàpat, on es recull l'aigua de les plujes.

Notes històriques:

La torre de pedra es va construir durant la tercera guerra carlina i era utilitzada per a la telegrafia òptica de manera molt semblat a la torre de l'Esquirol de Cambrils, fent ús d'un sistema de taulons que podien ser observats a quilòmetres de distància. Es creu l'existència al cim d'un poblat ibèric, així com la utilització de la Mola per part de romans i sarraïns, i que el mític Carrasclet al segle XVIII s'hi va refugiar de les tropes borbòniques.

Tipus: BCIN

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: privada

Estat de conservació: Mitjà

Bibliografia:

AAVV, Els Castells Catalans, Rafael Dalmau, Barcelona, 1973.

 

Accés: Mitjà

Condicions de visita: Accés fàcil per a excursionistes

Ús i funció actual: En desús

Adreça: Mola de Colldejou

Telèfon: 977 83 72 87 (Ajuntament)

Fax: 977 83 72 87 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.colldejou.altanet.org/

Adreça electrònica: mrofes@colldejou.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.107415], [0.873970]