Església de Santa Maria

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Conesa

Adreça: Plaça Major

Descripció:
L'església gòtica de Santa Maria es va bastir sobre un temple romànic del qual es tenen notìcies ja en el segle XI. El nou edifici, de majors dimensions, es va construir amb un parament de carreus, que defineixen una nau rematada per un absis pla.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Gòtic.

Datació: Segle XIV-XV.

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

Església gòtica construïda entre el 1335 i el 1347 pel mestre d’obres Guillem Pedrola de Guimerà. És una església de nau única amb capelles laterals, absis pla i coberta de teules. A les claus de volta s’hi pot veure la imatge de la Mare de Déu amb el Nen Jesús i a l’altra l’escut de Catalunya.

La portada, de mig punt i coronada per una imatge de la Mare de Déu amb el Nen, està situada sota un petit pòrtic definit per un arc diafragma.

El seu interior conté diferents elements d’interès com les pintures, les arcades, imatges, etc. Tot el conjunt ha estat actualment restaurat. Damunt la portalada principal es conserva un bell timpà gòtic (s. XIV) que representa la Mare de Déu asseguda amb l'Infant als braços, esculturada a la mateixa clau, envoltada de dos àngels situats damunt suports esculturats amb sengles rostres del mestre d'obres i de l'escultor. A l'interior de l'església es conserva una creu processional d'argent del segle XV.

A l’exterior podem veure el campanar, una obra de forma rectangular de 28 m d’alçada, emmerletat, i que es va començar a construir el 1399.

Notes històriques:

La parròquia de Conesa és esmentada per primer cop en un document en una llista de parròquies del bisbat de Vic del segle XI. Entre el 1146 i el 1154 fou lliurada pel bisbe de Vic a l'arquebisbe de Tarragona, Bernat Tort. El 1194 apareix esmentada entre les possessions de l'església de Tarragona en la butlla que aquest any atorgà el papa Celestí III a l'arquebisbe tarragoní Ramon de Castellterçol i al prepòsit Joan. Els anys 1279 i 1280, en la relació de parròquies que contribuïren a sufragar la dècima papal recaptada aquells anys a l'arxidiòcesi de Tarragona, consta que el rector pagà 79 sous el primer any i 90 el segon.

El 1335 es signà el contracte de construcció amb el mestre d'obres de Guimerà, Guillem Pedrola. Les obres foren interrompudes el 1344 i l'església es consagrà quan encara hi faltava una de les crugies de la volta. Les obres s'acabaren el 1347 encara que no finiren del tot. La nau havia de tenir 3 arcades i només se'n bastiren dues. El campanar es bastí a partir de 1399 pel mestre Pere Oriol de Montblanc.

A la darreria del segle XV l'església parroquial era de col·lació de l'arquebisbe de Tarragona i a mitjan segle XVI la rectoria fou unida al monestir de Santes Creus.

Al segle  XVI es feren reformes a l'església, i al segle XVII se li va afegir una capella i es va construir el cor.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Església. Culte.

Observacions:

Durant la Guerra Civil es va destruir un retaule barroc del segle XVII.

Adreça: Plaça Major

Telèfon: 977 898 235 Ajuntament

Fax: 977 898 235 Ajuntament

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=654

Adreça electrònica: ajuntament@conesa.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.518356], [1.291263]