Recinte Murat de Conesa

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Conesa

Adreça: C/ de la Muralla

Descripció:
El nucli antic de Conesa es troba definit pel seu recinte emmurallat, aixecat en el segle XIV, dintre del qual es va desenvolupar un urbanisme de carrers estrets i tortuosos. Cal destacar, d'aquest clos murat, torres i portals d'entrada a la vila medieval.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Muralles.

Estil: Obra popular.

Datació: Segles XIII-XIV.

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

De la muralla medieval de Conesa encara es conserven importants vestigis, malgrat les afectacions que ha sofert per les cases que s’hi adossaren. Es conserven panys obrats amb carreus irregulars, amb torres de guaita emmerletades i portals, definits per arcs de mig punt de dovelles de grans dimensions, com el de Sant Antoni o Reial, que s’obre a llevant, i el de Santa Maria, obert a ponent. La seva conservació es deu a la delimitació natural de les rieres de Saladern que, en forma de bifurcació, envolten la població limitant llur creixement.

Notes històriques:

L’existència de Conesa està documentada per primer cop amb la Carta de Poblament de l’any 1043, per la que el comte Ramon Berenguer I atorga un territori a Bernat Seniofred amb la condició de construir-hi un castell de defensa. Respecte a la seva muralla, en la història de la vila de Conesa hi ha hagut dos recintes. El primer, del qual no en queda rastre, envoltava l´antiga Castlania o Castell, en el punt més alt de la població, i tindria un únic accés, possiblement el portal Reial. L´actual clos pertany a les darreries del segle XIV, constava de vuit torres, i s’aixecà fruit de la creixent importància de Conesa com a mercat.

Tipus: BCIN, monument històric.

Disposició: Decret.

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE. 05/05/1949

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo-Mitjà.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: En desús.

Adreça: C/ de la Muralla

Telèfon: 977 898 235 Ajuntament

Fax: 977 898 235 Ajuntament

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=667

Adreça electrònica: ajuntament@conesa.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.519478], [1.291810]