Muralla de Constantí

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Tarragonès

Municipi: Constantí

Adreça: Carrer de Sant Pere

Descripció:
Constantí era, durant l'Edat Mitjana, una vila closa protegida per una muralla d'uns 910 m de perímetre, provista de dotze torricons. La seva construcció es remunta als inicis del segle XIII, tot i que posteriorment va ser reformada i reforçada. Actualment queden poques restes visibles, tot i que alguns trams han quedat reaprofitat com a part d'algunes cases.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Muralla

Estil: Popular

Datació: Segles XIII-XIV

Localització: Nucli històric

Descripció:

De les antigues muralles en resten ben pocs vestigis i aquests es troben al carrer de Sant Pere. La part més interessant és un llenç amb una torre poligonal que han estat restaurats modernament. La muralla estava construïda amb tàpia i cantoneres de pedra picada, i tenia una alçada d'uns 7 m. Ta torre conservada té una alçada de 10 m.

Notes històriques:

Durant el govern de l’ arquebisbe Espàrrec Barca es començà la construcció de la muralla, encara que algun autor la suposa més tardana. Si més no, cal subratllar l’existència d’aquesta primera muralla des de començament del segle XIII, ja que es té documentada des de l’any 1220. Sembla que la muralla no era molt sòlida i fou necessària la seva fortificació al segle XIV en època del rei Pere III el Cerimoniós, quan es van iniciar les guerres entre Castella i Aragó. La tercera etapa constructiva de la muralla és del s.XIV; en aquest període es van dur a terme obres de restauració. Aquestes muralles tenien un recorregut de 910 metres de perímetre i segons el plànol de Beaulieu presentaven dotze torricons. Aquesta muralla convertia Constantí en una vila tancada, on només es podia accedir per tres portals.

Tipus: BCIN, Monument històric. 3918-MH

Disposició: Llei del Patrimoni Cultural Català 9/1993. POUM, Catàleg de Béns.

Data disposició: 09/07/2008. Aprovació definitiva comissió urbanisme.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Mitjà

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Monument. Habitatges

Adreça: Carrer de Sant Pere

Telèfon: 977 520 521 (ajuntament de Constantí)

Fax: 977 521 121 (ajuntament de Constantí)

Lloc web: http://www.constanti.cat

Adreça electrònica: ajuntament@constanti.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.153720], [1.210836]