Castell de Siurana

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Priorat

Municipi: Cornudella de Montsant

Adreça: Nucli urbà de Siurana

Descripció:
Siurana va ser un dels últims reductes musulmans de Catalunya. El seu castell és una fortificació musulmana situada estratègicament a sobre d'un petit turó de roca, a sobre d'un cingle, dominant les valls del riu Siurana i de Cornudella.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Datació: Món Islàmic Califat. Edat Mitjana. Edat Moderna.

Localització: Es situa sobre un petit turó de roca, a l'esquerra de l'entrada al nucli urbà de Siurana, al costa de l'aparcament, a la part alta del cingle.

Descripció:

El castell de Siurana es va bastir en una zona plenament estratègica, a sobre d'una llenca de pedra calcària grisa i ocupa una superfície d'uns 180 per 50 metres.  En època andalusí, en el punt més alt del turó, es va construir una torre mestra de planta quadrada. Al sud d'aquesta ens trobem la Presó, un espai cobert per una volta de carreus i arcs diafragma de pedra i de cronologia baix medieval. Al costa est, queda tancat un espai delimitat per arcs i murs, per una sèrie de murs de maçoneria i carreus, de planta irregular. Al sud, un pas sobre la roca ens porta cap al recinte jussà. A l'oest del recinte sobirà, trobem un espai delimitat per un mur de paredat i interiorment organitzat per petites habitacions, formaria part de construccions baix medievals. Aquest espai acaba amb una tronera, d'època baix medieval, que es situa a sobre d'un esperó, sobre un fossat obert a la roca, conegut popularment com el Salt de la Reina Mora.
El recinte jussà del castell està dividit en dos grans nivells. Al nord s'observen un conjunt de restes, algunes d'elles medievals cristianes, evidencien que hi hauria un edifici o conjunt d'edificis dedicats a activitats agrícoles i habitatge. A la banda est, trobem un grup de murs de grans carreus lligats amb morter que, segurament, són vestigis d'època musulmana, mentre que sobre el fossat d'aquesta banda del castell, hi ha una altra muralla i restes d'una porta d'entrada al castell. Al costat el sud del recinte jussà, apareixen una sèrie d'estructures que es posarien relació amb habitatges, tant andalusins com feudals.
Fora del recinte castral, a la banda est hi ha un profund fossat obert a la roca i una muralla perpendicular al castell, o cuirassa, que barrava el pas al poble. A l'oest, els indicis existents fan pensar que es desenvoluparia un barri o zona d'hàbitat medieval.

Notes històriques:

El castell va ser seu d'un valiat àrab i refet després de la conquesta cristiana. Fou l'últim reducte musulmà de la Catalunya Nova, pres el 1153, per les hosts de Ramon Berenguer IV. El castell es va convertir en presó d'aristòcrates, com el príncep de Salern, Carles "el coix", fill del rei de Nàpols i de Sicília, fet presoner per Roger de Llúria a la batalla naval del golf de Nàpols. Ostatge per a futures negociacions, esdevingué rei durant l'empresonament a causa del traspàs del seu pare.

El 6 de juliol i 8 d'octubre de l'any 1933 Salvador Vilaseca es queixa davant la Comissió de Monuments de l'excavació realitzada per clandestins al castell de Siurana.

Tipus: BCIN, Monument històric.

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE

Titularitat: publica

Estat de conservació: Regular

Bibliografia:

CIURANA, J.: "Ciurana. Topònim ibèric ?". A: Investigació cultural. 1998.

DDAA : Catalunya Romànica. Tarragonès, Baix Camp, Alt Camp, Priorat, Conca de Barberà. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana. 1995, p. 385-389.

AMIGÓ, R.: Siurana de Prades. La terra i la gent. Barcelona. Rafael Dalmau Editor. 1998.

FORT i COGUL, E.: Notícia de Siurana de Prades. Santes Creus. Fundació d'Història i Art Roger de Belfort. 1975.

GORT, E.: Història de Cornudella de Montsant . Santes Creus. Fundació Roger de Belfort . 1994.

MENCHÓN, J. et alii. : Guia de Cornudella de Montsant. Cornudella, Albarca i Siurana. Cornudella del Montsant. 2001.

CATALÀ, P.; RIQUER, M.: Els Castells Catalans. Barcelona. Rafael Dalmau Editor. 1973.

BOFARULL, A.: "Recuerdos, tradiciones, monumentos y bellezas de Ciurana". A: Periòdic de Reus. Reus. 1950 .

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús.

Observacions:

El conjunt va ser declarat Paisatge Pintoresc el 1961 i reclassificat com a Conjunt Històric el 1994. El setge del castell va donar lloc a llegendes inspirades en els grans esforços (ben reals) que els millors guerrers catalans van haver d'afrontar per conquerir Siurana, fortificada i situada en un indret del tot inexpugnable per als guerrers i mitjans de l'època. La llegenda de la Reina Mora justifica plenament el caire èpic de la conquesta de l'últim reducte musulmà de Catalunya.

Adreça: Nucli urbà de Siurana

Telèfon: 977 561 416

Fax: 977 561 419

Lloc web: http://www.cornudella.altanet.org

Adreça electrònica: aj.cornudella@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.258163], [0.934666]