Església de Sant Vicenç d'Albarca

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Priorat

Municipi: Cornudella de Montsant

Adreça: C/ de l'Església

Descripció:
L'església de Sant Vicenç d'Albarca és una església romànica documentada ja al 1152. L'edifici presenta una sola nau amb absis semicircular a la capçalera i nau coberta amb volta en el lloc on hi havia l'original. Als costats de la nau, a partir del segle XVII, es van obrir quatre capelles, es va ampliar la nau central i es va fer el campanar.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Romànic. Renaixement.

Datació: Segle XII, XVI-XVII

Localització: Nucli urbà

Descripció:

El temple està bastit amb carreus bastant regulars i mostra una sola nau amb quatre capelles laterals, dues a cada banda, i a la capçalera un absis romànic amb finestra de doble esqueixada que, juntament amb petits sectors dels murs, és l'única part conservada de l'obra original. La nau, d'estil renaixentista, és coberta per una volta de canó de mig punt i unida al presbiteri per un gran arc triomfal. La façana és dividida en dos registres per una petita cornisa horitzontal que enllaça amb el campanar, situat a la dreta de l'edifici. Al registre inferior els angles són fets de carreus encoixinats. La portada renaixentista que centra el cos de l'església és emmarcada per una motllura i coronada per un frontó. El registre superior és centrat per un ull de bou. El campanar que presenta  base quadrada, compren  tres cossos. El superior mostra una obertura de mig punt, i té cobertes de pavelló.

Notes històriques:

Aquesta església es troba situada a la vila d'Albarca, que és petit nucli emplaçat a 815 m d'altitud al lloc on s'uneixen el Montsant amb les muntanyes de Prades. És un edifici d'origen romànic que s'esmenta per primera vegada el 1151, amb motiu d'una donació feta per Ramon de Cervera i la seva muller Ponceta a "Petro Capellano de Pinós". A inicis del segle XVII fou refet en gran part (hi consta la data del 1612).

Tipus: BCIN, monument històric

Data disposició: 27/05/1981

Publicació: BOE

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Parròquia.

Adreça: C/ de l'Església

Telèfon: 977 561 416 / 977 561 418

Fax: 977 561 419

Lloc web: http://www.cornudella.altanet.org

Adreça electrònica: aj.cornudella@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.301233], [0.913260]