Església de Santa Maria

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Priorat

Municipi: Cornudella de Montsant

Adreça: Plaça de l'Església

Descripció:
Cal destacar de l'església renaixentista de Santa Maria, obra de Pere Blai, els dos robustos campanars que es presenten a banda i banda de la façana principal.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Renaixement

Datació: Segle XVI-XVII (1599-1626)

Localització: Nucli urbà

Descripció:

L'església presenta una planta gairebé rectangular i una sola nau. El temple és cobert  per volta de mig punt amb llunetes, i reforçat per contraforts i arcs faixons. Trobem, a cada costat quatre capelles laterals intercomunicades, de sostre més baix i cobertes per volta de mig punt. Una doble columna que permet l'entrada a ambdós trones, es localitza a mitja nau. La construcció exterior està realitzada amb carreu, i a la façana principal s'observen dues falses columnes que emmarquen la porta i suporten un frontó triangular sota el que hi ha un fris amb tríglifs i mètopes. A sobre la porta d'entrada al temple, amb data 1615, trobem una rosassa. D'aquesta façana principal destaquen els dos robustos campanars a banda i banda, de planta quadrada i de teulada piramidal. Disposa d'una porta lateral. L'interior no té massa valor, exceptuades unes pintures a l'arc triomfal (1762) i al sostre representant la coronació de la Mare de Déu. Tanmateix,  als murs laterals s'observen pintures representant l'adoració dels pastors i dels tres reis(1763).  La capella del Santíssim, al costat esquerre, presenta planta de creu llatina, cobertes de mig punt amb llunetes i cúpula. Queda tancada per un reixat. Cal anomenar la interessant porta d'accés realitzada en quarterons.

Notes històriques:

La construcció de l'església es va assignar a Jaume Amigó (1570), però amb més fonament a Pere Blai (1599). Per la feina, Pere Blai va cobrar 10.000 lliures. En la construcció del temple va haver complicacions. La façana va ser realitzada per Julià Enrich i va cobrar 115 lliures. Sembla ser que l'obra va finalitzar als voltants del mes de juliol de 1626. La capella del Santíssim va ser erigida cap a l'any 1734 per Joan Bové. L'any 1650, l'església fou saquejada pels francesos. El 1762 es realitzà l'altar major, d'estil plateresc, desaparegut durant la guerra civil espanyola. El temple fou estucat l'agost de 1850. El 1875, per ordre de les autoritats locals el temple va ser convertit en fortalesa i el culte traslladat a la capella de la Mare de Déu del Pilar. L'església fou incendiada el 1936. Posteriorment s'hi han afegit unes pintures sense valor artístic però molt apreciades pel poble per motius sentimentals. L'autor Pere Blai, nascut al segle XVI i mort el 1620, fou arquitecte que col·laborà amb Jaume Amigó i introduí el Renaixement a Catalunya. A part el temple de Cornudella, col·laborà en les obres de la catedral de Tarragona i cal destacar la seva obra més famosa, la part renaixentista del Palau de la Generalitat de Catalunya a Barcelona.

Tipus: BCIN, Monument històric

Data disposició: 26/05/1981

Publicació: BOE

Titularitat: altres

Estat de conservació: Mitjà

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Església.

Adreça: Plaça de l'Església

Telèfon: 977 561 416 - 977 561 418

Fax: 977 561 419

Lloc web: http://www.cornudella.altanet.org

Adreça electrònica: aj.cornudella@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.264779], [0.905514]