Siurana

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Priorat

Municipi: Cornudella de Montsant

Adreça: Siurana

Descripció:
Avui dia, podem contemplar un poblet encantador de cases i carrers empedrats. Podem contemplar les restes de la fortalesa sarraïna, situades a l'entrada del poble, i l'església romànica de Santa Maria, l'edifici més rellevant de la vila de Siurana. El poble està envoltat de llocs interessants i és un punt des d'on es pot gaudir d'unes vistes magnifiques de la Serra de Montsant, la Gritella i les Muntanyes de Prades.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Conjunt històric

Estil: Romànic. Obra popular.

Datació: Segle XII, XXI

Localització: Situat al nord-est de la comarca, a la vall del riu Siurana, entre la serra del Montsant al oest i les muntanyes de Prades a l'est. Des de Cornudella per la C-242 i pujant a Siurana per un camí asfaltat.

Descripció:

La vila de Siurana està situada en un impressionant cingle vertical sobre el riu Siurana i és un dels conjunts històrics i paisatgístics més bonics de tota Catalunya. La història i la llegenda es barregen a la vila de Siurana. El poble és una bella conjunció d'edificis d'arquitectura tradicional de muntanya que combina vestigis del seu passat medieval, com les restes del castell andalusí a l'entrada del poble, l'Església romànica de Santa Maria, carrerons, arcades i murs. Per altra banda també trobem, racons i miradors que ofereixen magnífiques vistes de la regió i del pantà, que es troba als seus peus.

Notes històriques:

Els orígens de Siurana es remunten a èpoques prehistòriques. Tot i que no es coneixen petjades de construccions prehistòriques, a la zona de Siurana s'hi han trobat nombroses pedres de sílex polimentades, les primeres l'any 1909. segons el prestigiós doctor Vilaseca, Siurana va ésser un taller de fulles, entenent-se amb aquest nom el que els prehistoriadors coneixen com a làmines llargues i estretes, de secció triangular o poligonal, amb una cara inferior més o menys plana. Pel que fa a la cronologia del jaciment, sembla que es pot fixar cap al segon mil·lenni a.J.C., potser amb orígens una mica anteriors, però el ple desenvolupament d'aquesta indústria arriba fins a l'època del bronze.

El territori de Siurana sembla que va començar a tenir importància a partir el segle XI, quan es va convertir en una defensa de primera línia de l'Islam, principalment a partir de mitjans de segle, a causa dels primers intents del comte de Barcelona, Ramon Berenguer I, d'ocupar la ciutat de Tarragona, cosa que va provocar la retirada dels musulmans cap a fortificacions més segures a les muntanyes, retirada definitiva que no va tenir lloc fins que el comte Ramon Berenguer II va fer un primer intent seriós de restaurar la seu de Tarragona, a les darreries del segle XI. La situació estratègica de Siurana, militarment era molt important, i va retardar durant molt de temps l'avanç cristià, que va haver de fer un gran esforç per reconquerir Siurana.

El 17 de febrer de 1146 Berenguer Arnau va rebre el castell i la vila de Siurana. Aquesta donació permet suposar un primer intent de conquesta de les muntanyes, que devia fracassar, si és que es va arribar a intentar. Siurana restava en un indret pràcticament inexpugnable per a les armes i mitjans de l'època, i probablement el comte sobirà va preferir conquerir llocs amb més importància política i econòmica. Tarragona va ser restaurada l'any 1118, però fins el 1146 no es veu un veritable procés ocupacional del territori. Tortosa va ser conquerida el 1148, i Lleida el 1149. El 1151 els cristians estaven en els mateixos límits del valiat de Siurana, després de conquerir tota la zona de les Garrigues. La Siurana musulmana restava, doncs, reclosa i rodejada pels quatre costats, i la seva caiguda només era qüestió de temps.

L'ocupació dels territoris de Siurana va començar l'any 1153. Per la banda de la Conca de Barberà, els Cervera van arribar fins a Albarca per Capafonts i la Febró; Albert de Castellvell (fill del baró Guillem II de Castellvell) va envair el Priorat des del Coll de la Teixeta; Ramon de Gaganot ho va fer pel Coll d'Alforja. L'assetjament el va dirigir Bertran de Castellet. La data exacta de la conquesta del castell no és segura: alguns la fixen el 29 d'abril, dia en què el comte de Barcelona va atorgar una carta de població a Bertran de Castellet; d'altres l'han situat el 23 de novembre del mateix any; i d'altres el 12 de juliol de 1154. En tot cas, és segur que en el mes de setembre de 1154 Siurana ja portava un cert temps en mans de Bertran de Castellet, per la qual cosa la data final cal situar-la entre 1153 i 1154. El setge del castell va donar lloc a llegendes inspirades en els grans esforços (ben reals) que els millors guerrers catalans van haver d'afrontar per conquerir Siurana, fortificada i situada en un indret del tot inexpugnable per als guerrers i mitjans de l'època. La llegenda de la Reina Mora justifica plenament el caire èpic de la conquesta de l'últim reducte musulmà de Catalunya.

Tipus: BCIN, Conjunt històric

Disposició: 27/07/1995

Publicació: DOGC 1979 / 19941130

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

EZEQUIEL GORT J.: Història de Cornudella de Montsant. Fundació Roger de Belfort, Reus, 1994.

AMIGÓ i ANGLÉS, R.: Siurana, enllà de la història i la llegenda. Fundació Roger de Belfort, Santes Creus, 1995. "Siurana de Prades, la terra i la gent". Ramon Amigó i Anglès. Rafael Dalmau editor, Barcelona, 1998.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Conjunt històric

Observacions:

El 29 de maig del 2010 el Minor Planet Center va anomenar l'asteroide 209540 amb el nom de Siurana amb la següent dedicatòria:

(209540) Siurana = 2004 UK1 La vila de Siurana, al capdamunt de les escarpades Muntanyes de Prades, té una llarga història compartida pels antics romans, grecs i àrabs. Aquest bonic indret a una alçada de 770 metres és visitat per molts turistes de tot el món.

Aquest asteroide de diàmetre de 2 km es troba entre les òrbites de Mart i Júpiter i té una òrbita de 3,24 anys.

 

Adreça: Siurana

Telèfon: 977 561 416 / 977 561 418

Fax: 977 561 419

Lloc web: http://www.cornudella.altanet.org

Adreça electrònica: aj.cornudella@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.257983], [0.932351]