Castell de Falset

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Priorat

Municipi: Falset

Adreça: C/Bonaventura

Descripció:
Aquesta construcció, situada al cim d'una petita elevació que avui domina la visual de la vila, va ser bastida al segle XII, o probablement en un moment anterior incert, sent un indret molt important especialment durant el segle XIV amb l'ampliació portada a terme per part dels comtes de Prades.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar-defensiu. Castell.

Datació: Segles XIII-XIX

Localització: Es troba al cim d'un petit turó a l'extrem occidental del municipi

Descripció:

Les restes conservades a l'actualitat corresponen adiferents èpoques, que van del segle XIII-XIV fins al XIX. Cal destacar el recinte rectangular damunt del qual es situa l'església romànica, una gran escala gòtica i elements barrocs i posteriors. A la sala rectangular sobresurten les ménsules decorades que sustenten els arcs diafragma, una porta adovellada i els finestrals trilobulats. Al segles XVIII es va edificar el bastió oest i les torres bessones i el segle següent es va reformar per a la seva conversió en presó. El material utilitzat varia depenent de l'època històrica, destacant la maçoneria sense arrebossar.  

Notes històriques:

Les primeres referències sobre el castell daten de l'any 1199, tot i que es suposa una cronologia anterior. La seva construcció a finals del segle XII es relaciona amb la conquesta dels comtes catalans de la Catalunya Nova. L'època de gran esplendor es data el segle XIV, quan els comtes de Prades van ampliar l'edifici i poc a poc va anar configurant-se la seva fisonomia. Segons la tradició, en aquest castell van néixer dues de les dones més importants de la història medieval de Catalunya: Elionor de Prades, reina de Xipre i de Jerusalem (1333-1416), i Margarida de Prades, reina d'Aragó i darrera reina catalana (1387-1429). A principis del segles XVIII, Felip V va ordenar destruir el castell i després reconstruir-lo. L'any 1825 es va reformar el conjunt per albergà una presó que va servir com a tal fins a després de la Guerra Civil. Actualment alberga l'Arxiu Comarcal del Priorat i el Castell del Vi.

Tipus: BCIN, Monument Històric

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Mitjà

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Arxiu Comarcal del Priorat i Castell del Vi.

Adreça: C/Bonaventura

Telèfon: 977 83 00 57

Fax: 977 83 06 68

Lloc web: http://www.falset.org

Adreça electrònica: cultura@falset.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.145392], [0.816472]