Celler Cooperatiu de Falset

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Cooperatives agrícoles

Comarca: Priorat

Municipi: Falset

Adreça: Avinguda de la Generalitat, 21

Descripció:
El Celler Cooperatiu, situat a la part meridional del municipi, fou edificat entre 1919 i 1922 per l'arquitecte Cèsar Martinell, sota l'encàrrec del Sindicat Agrícola de Falset.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Celler cooperatiu.

Estil: Modernista / Noucentista

Datació: 1919-1922

Localització: Es troba a la banda meridional del municipi, a la dreta de l'entrada des de Mora d'Ebre.

Descripció:

A Falset, Martinell va fer dialogar el celler amb l'arquitectura medieval de la vila i va concebre un edifici que transita entre un temple basilical i un castell amb dues torres emmerletades. Per a la façana va triar una gran porta adovellada i finestres neogotitzants i per a l'interior encavallades de fusta i bigues a la nau central i separacions entre naus amb murs portants d'obra vista, fets de pilars i arcs de maó atirantats, que s'aixequen fins al sostre. Fins a un primer nivell aquests murs laterals formen balconets sobre les tines. Continuen fins dalt per sostenir les encavallades amb pilars entre els quals s'obren finestres trigeminades, de fals arc parabòlic la central i rampants les dels costats, amb la clau a sardinell i amb ampits. Les tines s'arrengleren en dues fileres laterals i dues de centrals i s'han conservat algunes de les antigues, monumentals, de roure. La nau d'estiba té al darrere la petita nau transversal, per a les màquines, les tremuges, i a sobre el dipòsit d'aigua.

Aquest edifici està dividit en dos cossos coberts amb teulada a doble vessant sobre encavallada de fusta. El cos principal, el longitudinal, correspon al celler i, el transversal, està destinat a l'elaboració. El principal presenta una planta basilical de tres naus, la central més gran que les laterals. La separació entre les naus es fa mitjançant arcs parabòlics fets de maó sobre pilars allargats, per acabar en un mur superior amb les finestres d'il·luminació lateral. Els dos cossos es divideixen per una arcada mixta formada per petits arcs rebaixats i arcs parabòlics als extrems sobre pilastres de maó, que permet la comunicació visual entre els espais. La façana principal, de composició medievalista, es troba flanquejada per dues torres de planta rectangular (que contenen les escales) amb finestres allargades i rematades amb merlets esglaonats. La porta d'accés és de mig punt amb dovelles de granit, damunt de la qual s'obre un gran finestral format per nou finestres d'arcs esglaonats. Entre aquest finestral i la porta principal es pot llegir en un fris corregut "Celler Cooperatiu 1919".

Notes històriques:

Aquest celler fou projectat per l'arquitecte Cèsar Martinell l'any 1919 per encàrrec del Sindicat Agrícola de Falset. Per portar a terme aquest edifici Martinell va ser assessorat per Josep M. Valls, director dels Serveis Tècnics d'Agricultura de la Mancomunitat, i per Erasme M. Imbert, enginyer enòleg. La construcció es va fer ràpidament i pràcticament s'ha mantingut intacte fins a l'actualitat. A la dècada dels 60 es va ampliar la zona d'embotellament i als anys 90 es va substituir part de la coberta i dels cups i es va restaurar la façana. Aquest edifici incorpora les quatre innovacions tècniques que Cèsar Martinell va introduir en la majoria de les construccions d'aquestes característiques: construcció de l'estructura de les naus basada en els arcs parabòlics de maó, la situació de les finestres per a la ventilació de les naus, els cups cilíndrics subterranis i separats per cambres aïllants ventilades, i la composició i textures de les façanes. Aquest edifici, i en conjunt els cellers d'aquesta època, representen la manifestació arquitectònica visible del que va ser el cooperativisme agrari a Catalunya a final del segle XIX i inici del XX, moviment que va quedar interromput per la Guerra Civil. 

Tipus: BCIN, Monument Històric

Disposició: Acord Comissió Govern

Data disposició: 30/07/2002

Publicació: DOGC 18/09/2002

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

LACUESTA, Raquel [et al.]: Catedrals del vi. Arquitectura i paisatge. Manresa: Angle, 2009.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Visita teatralitzada per a grups

Ús i funció actual: Celler cooperatiu

Adreça: Avinguda de la Generalitat, 21

Telèfon: 977 830 105 / 668 843 730

Fax: 977 830 363

Lloc web: http://www.etim.cat/

Adreça electrònica: info@etim.es

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.142690], [0.818024]