Mas Anguera

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Priorat

Municipi: Falset

Adreça: Prop de la carretera a Bellmunt, a uns 2 km del poble

Descripció:
Mas construït a finals del segle XVIII on hi destaca el sistema de subministrament d'aigua, de notable complexitat i invesió per la seva època, i la capella adossada al cos principal. Durant la Guerra Civil es va reconvertir en hospital de campanya.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Masia

Estil: Obra popular

Datació: 1794

Localització: Es troba a les afores del municipi, a uns 2 km en direccció a Bellmunt del Priorat.

Descripció:

Conjunt format per diversos edificis. El principal, bastit amb maçoneria arrebossada i pintada, presenta una planta irregular on s'han anat afegint diversos cossos al llarg del temps. Consta de planta baixa, pis i golfes. La façana principal es compon de tres portes, la principal de mig punt adovellada i amb la inscripció 1794, i una finestra, a la parta baixa. Al primer pis trobem dos balcons i quatre finestres, i una galeria formada per 13 finestres d'arc de mig punt a les golfes. D'aquesta construcció cal destacar també el sistema de subministrament d'aigua i la capella. En relació al primer dels elements citats, es va realitzar mitjançant un aqüeducte que travessa el barranc i que arribava fins a una bassa amb uns rentadors annexes. Pel que fa a la capella, de petites dimensions, es troba adossada al cos principal i presenta una planta rectangular, una nau i absis poligonal. La nau està coberta amb volta de canó que arrenca d'un fris continu i llunetes. La façana es caracteritza per una porta cegada i un ull de bou a la part superior. Remata la construcció un campanar d'espadanya fet d'obra. L'edifici s'ha bastit de maçoneria i obra arrebossada i a l'interior el paviment és de rajoles i les parets estan enguixades.

Notes històriques:

Edifici construït a finals dels segle XVIII damunt de les restes d'una construcció anterior. Cal destacar el sistema de conducció d'aigua, d'una notable complexitat i inversió per a la seva època. Durant la Guerra Civil es va convertir en un hospital de campanya i encara que fou un objectiu militar no va ser malmès pels bombardejos. A l'actualitat està habitat.

Tipus: BCIL

Disposició: Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Data disposició: 03/10/2008

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Masia

Adreça: Prop de la carretera a Bellmunt, a uns 2 km del poble

Telèfon: 977 83 00 57

Fax: 977 83 06 68

Lloc web: http://www.falset.org

Adreça electrònica: cultura@falset.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.150735], [0.791942]