Mas Ciurana

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Priorat

Municipi: Falset

Adreça: A 2 km del poble pel camí que surt de la carretera de Gratallops

Descripció:
Construcció començada a finals dels segle XIX i avui en dia inacabada. Va ser bastida per Enric Ciurana qui va prendre com a models els edifici que a principis del segle XX s'estaven enderrocant per obrir la Gran Via o la Via Laietana.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Masia

Estil: Historicista

Datació: 1890-2000

Localització: Es troba a uns 2 km al nord-oest del municipi, en direcció a Gratallops.

Descripció:

El conjunt està format per tres edificis: el corresponent als masovers i els altres dos als propietaris, un dels quals presenta elements significatius. Aquesta construcció, inacabada, s'ha bastit amb carreus i maçoneria amb elements d'obra en estil neogòtic. Presenta un cos central de planta quadrangular, amb cobertes a diferents nivells i a quatre vessants, i lluerna central amb coberta piramidal. També consta d'un claustre fragmentat i altres elements escultòrics d'interès. L'interior en canvi està sòbriament ornamentat.

Notes històriques:

Aquest conjunt d'estil neogòtic fou edificat per Enric Ciurana com un element atípic de la comarca. Com a models va agafar els edificis que a principis del segle XX s'estaven enderrocant per obrir la Gran Via o la Via Laietana de Barcelona. Per a la seva construcció el propietàri es va fer portar pedra de Montjuïc i es va basar en dissenys propis. Finalment, l'obra va quedar inacabada, quedant pendent tot el bloc meridional on s'hauria d'haver bastit la biblioteca i la sala de música. A l'actualitat els encarregats d'aquest mas són els descendents de l'Enric Ciurana, als quals els hi agradaria poder acabar l'obra i destinar-la a alguna secció del Museu Comarcal.

Tipus: BCIL

Disposició: Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Data disposició: 03/10/2008

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Masia

Adreça: A 2 km del poble pel camí que surt de la carretera de Gratallops

Telèfon: 977 83 00 57

Fax: 977 83 06 68

Lloc web: http://www.falset.org

Adreça electrònica: cultura@falset.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.159484], [0.805989]