Parròquia de Santa Maria

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Priorat

Municipi: Falset

Adreça: Plaça de Sant Jordi, 3

Descripció:
Aquesta construcció, situada al sector septentrional de la població, fou bastida a finals del segle XVIII sobre l'antiga església romànica.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós - Església

Estil: Barroc

Datació: 1780

Localització: Es troba a la part septentrional del municipi, amb la façana orientada a la plaça de Sant Jordi.

Descripció:

Aquest edifici, de planta rectangular, presenta tres naus, creuer sobresortit, absis poligonal i coberta a doble vessant. La nau central consta de quatre tramades, a la primera de les quals es situa el cor, i a la cruïlla entre el creuer i la nau central es cobreix amb una cúpula sobre tambor poligonal. Les naus laterals, amb capelles obertes al seus costats, estan cobertes amb volta d'aresta. Al costat esquerre es va bastir, en el segle XIX, la capella del Santíssim Sacrament. La façana està formada per una entrada principal amb arc escarser emmarcada per columnes amb el seu corresponent entaulament per damunt del qual es situa una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu. En eix i per sobre d'aquesta imatge es situa una petita rosassa, un rellotje solar i una finestra rectangular de petites dimensions. La façana es corona amb un frontó i un campanar d'espadanya amb perfils ondulats. A l'esquerra es situa el campanar, amb el primer pis de planta quadrangular i la segona, tercera i quarta, octogonal. El tercer i quart pis presenten obertures rectangulars d'arc de mig punt per cada costat. Així mateix, l'últim cos, de dimensions més petities, presenta una balustrada i una coberta piramidal. A l'interior de l'església, a l'altar major, destaquen les relíquies de Santa Càndia, jove màrtir d'època romana, patrona de la vila. 

Notes històriques:

El 29 de maig de 1763 Pere Olivés va atorgar escriptura per edificar la nova església sobre l'antic temple romànic. L'encarregat de la construcció va ser el mestre d'obres de Cornudella i es van reaprofitar materials nobles procedents de l'església romànica i del castell. Va ser beneïda l'any 1780. Set anys més tard, la cúpula va caure provocant cinc morts. Un segle més tard, l'any 1887, es va inaugurar la nova capella del Santíssim, al mateix temps que es varen restaurar parts de la construcció principal. Durant la Guerra Civil es van cremar els altars i la façana va quedar malmesa per una bomba.

Tipus: BCIL

Disposició: Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Data disposició: 03/10/2008

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Culte - Parròquia

Adreça: Plaça de Sant Jordi, 3

Telèfon: 977 83 00 57

Fax: 977 83 06 68

Lloc web: http://www.falset.org

Adreça electrònica: cultura@falset.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.146687], [0.819101]