Ermita de Sant Bartomeu

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Terra Alta

Municipi: Fatarella, La

Adreça: Les Camposines

Descripció:
L'ermita de Sant Bartomeu va ser construïda a principis del s. XIII i és una construcció d'origen templari.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita.

Estil: Gòtic.

Datació: 1280

Localització: Restes de la població de Les Camposines.

Descripció:

L'ermita de Sant Bartomeu és un edifici que presenta una sola nau de planta rectangular. El temple ens mostra nou arcs apuntats molt junts i de molta amplada, que arrenquen del terra, sobre els quals es recolzen grosses llosses de pedra que fan de coberta, encara que, actualment, a la banda exterior s'ha col·locat teula àrab. L'absis s'ha perdut i es tanca la nau per una paret que cega l'últim arc. La façana presenta una senzilla portalada de mig punt adovellada. Sobre la porta d'accés s'observen tres petites mènsules i una petita espadanya. També s'observa una espitllera petita i dos contraforts de gran mida a un lateral, a nivell de terreny. A l'interior de l'ermita trobem capitells, fustes i bases, d'una portalada o d'un altar. Hi ha, també,  una creu templera i una imatge de la verge, sense cap braços ni peus i amb restes de policromia.

 

Notes històriques:

Possiblement, el llogaret de les Camposines va estar poblat en temps dels àrabs. Per documents se sap que els templers d'Ascó li van donar la carta de poblament l'any 1208. L'església ja existia al segle XIII (1280), però no se sap gairebé res d'ella. S'assembla a la de Berrús, de la mateixa època i estructura interior. Totes dues pertanyien als templers d'Ascó al 1280. És d'un gòtic molt primitiu, de transició del romànic, de línies molt massisses. El dia de Sant Bartomeu es celebra una missa.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Ermita.

Observacions:

A prop de l'ermita de Sant Bertomeu es localitza el Memorial de Les Camposines, un lloc per honrar als que van participar a la Batalla de l'Ebre.

 

Adreça: Les Camposines

Telèfon: 977 413 609 / 977 413 830 Ajuntament

Fax: 977 413 521 Ajuntament

Lloc web: http://www.lafatarella.cat/turismo/CA/que-hacer

Adreça electrònica: aj.lafatarella@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.116427], [0.537085]