Centre històric la Febró

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Baix Camp

Municipi: Febró, La

Adreça: Plaça Major

Descripció:
Nucli històric de la població de la Febró, situat a 753 metres d'alçada i un dels més alts del Camp de Tarragona. Format per quatre carrers amb cases baixes, compartint parets mitgeres.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Casc Antic

Estil: Obra popular

Datació: S. XII-XX

Localització: Centre històric la Febró

Descripció:

La Febró és un dels pobles més alts del Camp de Tarragona, situat 753 metres d'alçada. Es troba a la part alta de la vall del riu Siurana i limita al nord amb Prades, amb Capafont al nord-est, La Mussara al sud-est, Arbolí al sud-oest i amb Siurana a l'oest. El nucli de la Febrò és molt petit, amb pocs carrers i cases. La majoria de cases són entre mitgeres amb planta baixa i un o dos pisos.

Notes històriques:

La repoblació hi havia arribat el 1151 i sembla que es trobava compresa dins els límits de la carta de poblament de Siurana del 1153, que feia els seus pobladors jurídicament lliures, amb dret a tots els emprius i als dels pobles que el voltaven, comprenent-hi els boscos, les aigües i els prats.Formà part del comtat de Prades des de la seva creació el 1324. El 1327, junt amb altres localitats, fou donada en concepte de dot pel comte Ramon Berenguer a la seva muller Blanca. Possiblement en un principi el terme depenia de Capafonts, del qual era sufragània eclesiàsticament la seva església, dependència parroquial que es mantenia encara el 1847. El 1406 tenia ja batlle propi com a lloc; el 1567 es documenta el seu consell i el 1629 tenia la consideració de vila. El nom del poble, Febror, apareix el 1163 en el Llibre Blanc de Santes Creus; a partir del segle XVI era designat habitualment la Febrosa.Durant els anys 1940-50 fou teatre d'una constant activitat dels maquis, que generà l'abandonament d'una vintena de masos i fins i tot el del poble.

 

 

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Espais de comunicació

Adreça: Plaça Major

Telèfon: 977 86 83 33 (Ajuntament)

Fax: 977 86 81 97 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.lafebro.cat/

Adreça electrònica: aj.febro@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.227286], [1.003981]