Ermita de Sant Pau i la Mare de Déu de la Mola

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Priorat

Municipi: Figuera, La

Adreça: Al punt més elevat de la Mola de Sant Pau

Descripció:
Construcció de data incerta que va ser reformada el segle XVIII. L'any 1936 es va cremar l'altar de fusta i durant la Guerra Civil va servir com a lloc de comandament de l'exèrcit republicà durant la batalla de l'Ebre.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita

Estil: Obra popular

Localització: Situada al nord-est de la població de la Figuera, a uns dos kilòmetres i mig.

Descripció:

Aquest edifici presenta una planta en L invertida, la part allargada s'identifica amb l'ermita i la curta amb les dependències de l'ermità. L'ermita pròpiament dita  presenta uns murs reforçats per contraforts i una coberta de teula a doble vessant. L'interior, enguixat i amb una fornícula entrant a la dreta, es cobreix amb volta de canó aplanada, decorada amb cassetons, que arrenca d'un fris continu. Destaquen les imatges de la Mare de Déu de la Mola i la de Sant Pere. A la part superior de la façana interior hi ha un campanar d'espadanya. En relació a les dependències de l'ermità es prolonga per davant amb una mena d'atri, a l'interior del qual s'obren la porta d'entrada de l'església, de mig punt, i una finestra. L'edificació està envoltada d'una terrassa, indret conegut com "el mirador de les 7 províncies".

Notes històriques:

No hi han documents on s'indiqui la datació d'aquesta construcció, però es podria situar cap el segle XVI com a mínim. Probablement el segle XVIII es reforma, incloent la decoració i l'arranjament interior. L'any 1936 l'altar de fusta va ser cremat. A uns 500 metres de l'ermita cap a l'oest, en direcció a la punta de la muntanya, hom pot visitar el que fou lloc de comandament de l'exèrcit republicà durant la batalla de l'Ebre. A l'ermita es venera les imatges de la Mare de Déu de la Mola i la de Sant Pau. Es fan romeries el 15 de gener, el 15 de maig i el segons diumenge d'agost.

Tipus: BCIL, Immoble

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ASENS, J.: Guia del Priorat. Tarragona: Llibreria de la Rambla, 1981

IGLESIES, J.: "Sant Pau de la Figuera". Revista del Centre de Lectura. Reus: 1933

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Ermita

Observacions:

El dia 15 de gener, per Sant Pau, se celebra una missa a l'ermita. També se'n fan per Sant Isidre, el dia 15 de maig, i per Sant Martí, l'11 de novembre. El segon cap de setmana d'agost hi té lloc un aplec de sardanes i una gran festa de convivència.

Adreça: Al punt més elevat de la Mola de Sant Pau

Telèfon: 977 82 52 01

Fax: 977 82 52 58

Lloc web: http://www.figuera.altanet.org

Adreça electrònica: aj.figuera@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.216935], [0.713977]