Castell Nou de Flix

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Flix

Adreça: Castell de Flix

Descripció:
Castell de planta triangular construït durant el segle XIX, durant la primera guerra Carlina al punt més elevat sobre el meandre, protegint un dels pasos de barca.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Estil: Obra d'enginyeria

Datació: 1837

Localització: Es situa al nord-est del nucli urbà, d'alt d'un turó, dins del meandre que conforme el riu Ebre, a la riba dreta, a prop del nucli urbà i del cementiri.

Descripció:

Aquesta construcció, emmurallada, presenta una planta irregular amb tres torres circulars que s’uneixen per trams de murs que presenten a la part superior espitlleres, majoritàriament fetes amb maó, situades a intervals regulars. Al centre hi ha un pati amb una cisterna de planta ovalada. La torre millor conservada és la del costat sud-est i correspon al tipus fort de Vauban. Consta d’un diàmetre considerable, poca alçada, paraments atalussats i una espitllera orientada cap al poble. A la part superior presenta una cornisa llisa per damunt de la qual està el coronament en part derruït. L’interior conserva la coberta en volta esfèrica feta de maons. Es pot accedir a través de tres obertures situades a l’interior del recinte emmurallat. Al nord i nord-est es troben les altres dues torres de guaita, molt més petites i sense paraments atalussats. Aquestes consten de filades d’espitlleres a diferents nivells fetes de pedra i conserven part del revestiment original extern. El tram de ponent, orientat al riu, presenta el basament atalussat. El pati interior està delimitat per murs amb espitlleres i també hi ha altres paraments que conserven part de l’enlluït original i de l’arrencament de les voltes. El material que s’ha fer servir per a la construcció del castell ha estat la pedra sense treballar, de mida similar, disposades en filades bastant regulars i lligades amb abundant morter. Les últimes dues dècades ha estat objecte d’un gran projecte de restauració portat a terme per l’Institut Català del Sòl (INCASÒL). 

Notes històriques:

Alguns autors suggereixen que amb anterioritat a la construcció del castell hi havia restes d’època romana i fins i tot un far o talaia ibèrica, però les excavacions arqueològiques no han confirmat aquestes dades. El primer castell documentat és d’origen sarraí i es trobava al nucli actual de Flix. Aquest va ser destruït i el segle XIX es va edificar un altre, anomenat Castell Nou, en un lloc diferent. El  nou castell es va construir per ordre del comte de Morella, Ramon Cabrera, qui l’utilitzà per defensà la riba dreta del riu Ebre durant la primera guerra carlina. Durant la tercera guerra carlina (1872-1873) el castell es va restaurar. El 19 de juny de 1875 va ser assaltat per les tropes del general Eduardo Gamir i una guarnició liberal es va quedar fins el 28 de juny de 1876. A partir d’aquest moment va quedar abandonat. L’any 2009 es va començar una campanya de rehabilitació i restauració de l’edifici per fer-lo visitable. Al 2010 es va presentar la restauració del Castell amb motiu de les jornades de patrimoni de Flix.

Tipus: BCIN, Monument històric.

Disposició: Decret.

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

CATALÀ I ROCA, P. [coord.]: Els Castells catalans. Barcelona: Dalmau, 1990.

 

Accés: Fàcil.

Condicions de visita: Entrada de pagament (general, 2 ¿; reduïda, 1 ¿). Juliol, agost i setembre de 2011, tots els diumenges, de 12 h. a 14. Les visites fora de l'horari i dies indicats cal concertar-les, trucant a les oficines de l'Ajuntament de Flix, de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Ús i funció actual: Castell

Observacions:

Visita: Fins a nou avís, les visites cal concertar-les, trucant a les oficines de l'Ajuntament de Flix, de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h, tel. 977 410 153.

Preu entrada: general, 2 €; reduïda, 1 €,

Entrada reduïda: Pensionistes, joves de 12 a 18 anys, estudiants, titulars de carnet jove, famílies monoparentals i grups a partir de 10 persones.

Entrada gratuïta: Personal docent, menors de 12 anys, majors de 65 anys, famílies nombroses, aturats i discapacitats

 

Adreça: Castell de Flix

Telèfon: 977 41 01 53

Lloc web: http://www.flix.cat/

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.237865], [0.555529]