Església de la Mare de Déu de l'Assumpció

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Flix

Adreça: Plaça de l'Església, 2

Descripció:
Aquesta església, que es va edificar sobre les restes de l'antic temple medieval d'estil romànic, és un projecte que es va començar a construir al segle XVII, però no es va arribar a finalitzar fins el segle XX.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església

Estil: Gòtic tardà, obra popular

Datació: Segles XVII-XX

Localització: Es troba a la banda sud del casc antic del municipi, a la plaça de l'Església.

Descripció:

L'església presenta una única nau, absis poligonal i capelles laterals. La coberta consta de dos trams de volta de creueria amb claus de volta decorades. Els arcs torals descansen sobre semicolumnes que arriben fins al peu de la nau. Aquestes flanquegen les capelles laterals, tres per costat, que s'obren a la nau amb arc de mig punt i també es cobreixen amb volta de creueria. Dues del costat del presbiteri són de dimensions menors a la resta i de planta hexagonal. Cal destacar tres capelles: la dels Castellví, centrada al costat de nord-oest, amb l'escut de la família al centre del qual es veu un castell coronat per tres torres, a l'esquerra, i un freixe, a la dreta; la capella de la família Oriol, al sud-est, també amb l'escut format amb per una flor de lis amb cinc estrelles i tres boles i, al seu costat, una espècie de palma o motiu vegetal; en tercer lloc, la del Santíssim o del Sagrat Cor, a continuació de l'anterior. Aquesta darrera capella és la més gran del conjunt i està coberta per una teulada a doble vessant sostinguda per arcs rebaixats recolzats als murs laterals. L'absis és de forma poligonal i està cobert per una volta d'aresta, els nervis de la qual destaquen sobre mènsules.  Darrera de l'absis hi ha dues capelles més i la sagristia, amb l'any 1628 inscrit a la volta. Als peus de l'església es troba el cor, on a l'actualitat s'ha ubicat l'orgue, que s'obre a la nau amb un arc apuntat i presenta una balustrada de metall amb representació figurada. De l'interior cal destacar també un altre escut, el de la vila, amb un freixe emmarcat pel nom de la població, datat el segle XVI, a l'actualitat situat a la primera capella del lateral de nord-est, però a originàriament es trobava en una clau de volta que va caure a mitjans del segle XX. La llum entra a partir d'una sèrie de finestrals ubicats per damunt de les capelles laterals, l'absis i el cor i que a l'exterior estan flanquejades pels contraforts. La façana consta d'una porta d'arc de mig punt les arcades de la qual descansen sobre una pilastra i columnes de petites dimensions sense decoració. Per damunt de la porta s'obra una finestra d'arc apuntat amb traceria i coronant l'edifici una creu llatina. El campanar, situat a la dreta de la façana, presenta una planta quadrangular, amb una finestra d'arc apuntat a meitat altura, per damunt del qual s'observa un rellotge i, finalment, dues finestres de mig punt a cada costat on se situen les campanes.   

Notes històriques:

Aquesta església va ser edificada el segle XVII, sobre les restes de l'antiga església anterior romànica construïda després de la conquesta de Flix per Ramon Berenguer IV el 1154. Aquesta nova construcció no es va arribar a acabar en la seva totalitat ja que el campanar va quedar-se sense edificar amb una espadanya de quatres campanes. A principis del segle XX, l'enginyer Ignasi Marinelo va dissenyar la capella del Sagrat Cor o també anomenada del Santíssim. Durant la guerra civil l'altar major i la façana de l'edifici van quedar destruïts i es va convertir en mercat. L'any 1939, es va reconstruir l'altar major, que es va tornar a fer de nou el 1982, i el 1956 la façana seguint les directrius originals de l'antic edifici. En aquest mateix l'arquitecte Javier Peña va finalitzar el campanar. El 1965 es va caure l'escut de la vila de Flix del segle XVI o XVII i a l'actualitat es pot veure en una paret d'una de les capelles. A l'interior destaca l'orgue construït per la gent del municipi l'any 1999 i els escuts de dues famílies importants de Flix (els Castellví i els Oriol). L'any 1976 es va edificar, a la façana sud-est, la casa rectoral i el saló parroquial. Finalment, el rellotge del campanar es va construir l'any 1989 i va se finançat per l'ajuntament. L'any 2000 es canviar una de les campanes.   

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Hores de culte

Ús i funció actual: Culte

Adreça: Plaça de l'Església, 2

Lloc web: http://www.flix.cat/

Adreça electrònica: aj.flix@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.231117], [0.550521]