Refugi Antiaeri de Flix

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Flix

Adreça: C/ Sant Josep.

Descripció:
Forma part d'un grup de nou refugis localitzat al municipi: cinc d'ells es troben a l'interior del casc antic, tres al complex industrial de la fàbrica i un al costat del pont de ferro.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Defensiu. Refugi.

Estil: Obra popular.

Datació: 1937

Localització: Es troba a l'interior del casc urbà. S'accedeix per carrer Sant Josep i la sortida se situa a la plaça de la Música.

Descripció:

És un refugi antiaeri subterrani de galeria de mina, amb un traçat pràcticament rectilini d’uns 50 m de longitud. Es poden diferenciar tres espais: una avantsala de petites dimensions a mode de galeria d’entrada, la galeria principal i galeria coberta amb volta de formigó. Pel que fa al primer dels espais, l’entrada és a través d’una porta de mig punt, excavada en talús de terra i reforçada internament per un petit tram de volta de canó construïda amb formigó. Presenta les parets i el sostre de roca natural i el paviment de terra amb una lleugera inclinació cap a l’interior. La galeria principal (21 m de longitud x 2 m d’amplada x 1,85 m d’alçada)  també consta de parets i sostre fets a la roca natural i paviment de terra pla. Finalment, l’últim tram (1,36 m de d’amplada x 1,78 m d’alçada) presenta les parets i el sostre de volta de canó realitzats amb formigó. A les parets es poden observar grafits originals de l’època. Durant tot el recorregut hi ha plafons informatius i també es pot veure un audiovisual i dues bombes alemanyes.    

Notes històriques:

La vila de Flix, a causa de la seva situació estratègica durant la guerra civil i més concretament durant la Batalla de l'Ebre, i també per l'existència del complex industrial, en aquella època Societat Electroquímica de Flix S.A., on hi havia una secció, situada a l'altra banda del riu, on s'hi fabricava un explosiu anomenat cloratita, va ser durament castigada per l'aviació diverses vegades.

El primer bombardeig, el 23 de febrer de 1937,  va causar 8 víctimes mortals. En dies successius i com a previsió de nous bombardejos, el Consell Municipal i el Comitè de Control de la SEQF van acordar la conveniència de construir diversos refugis, tant al poble com en els terrenys de SEQF. Dins el centre urbà, els refugis el féu l'empresa Saltos del Ebro amb l'ajut de convilatans.

El del carrer de Sant Josep / Placeta de la Música, és el que recentment s'ha museïtzat.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Museu.

Observacions:

Visita: Fins a nou a avís les visites cal concertar-les, trucant a les oficines de l'Ajuntament de Flix, de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h, tel. 977 410 153.

Preu entrada: general, 2 €; reduïda, 1 €,

Entrada reduïda: Pensionistes, joves de 12 a 18 anys, estudiants, titulars de carnet jove, famílies monoparentals i grups a partir de 10 persones.

Entrada gratuïta: Personal docent, menors de 12 anys, majors de 65 anys, famílies nombroses, aturats i discapacitats

 

Adreça: C/ Sant Josep.

Telèfon: 977 41 01 53

Lloc web: http://www.batallaebre.org

Adreça electrònica: info@batallaebre.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.231657], [0.548940]