Església de Sant Miquel

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Forès

Adreça: Plaça de l'Església

Descripció:
Església parroquial de Forès, documentada ja a mitjans del segle XII, que consta de nau única definida per una volta de canó, rematada originalment per un absis semicircular, substituït posteriorment per la sagristia.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Romànic.

Localització: Nucli històric de Forès.

Descripció:

Edifici originàriament d'una sola nau amb absis semicircular a la capçalera. Al llarg del segle XIV van construir-se dues capelles de planta quadrada, a banda i banda de la nau, en el tram immediatament anterior al presbiteri, que han configurat una mena de creuer. L'absis primitiu va ser ensorrat en el segle XIX. La volta és de canó apuntat i arrenca d'una imposta que recorre tot el perímetre de la nau. Pel que fa al material constructiu emprat es tracta de carreus de pedra, tallats acuradament i col·locats en el mur a la manera isodoma. L'església té dues portes d'accés que es coneixen com la del Homes i la de les Dones, ambdues obertes en el costat sud. La més propera al presbiteri, la de les Dones, és del segle XIV, definida per un arc de mig punt de dovelles amb arquivoltes decorades, que arrenquen de tres columnes, amb els seus corresponents capitells, per banda. A la part externa, les dovelles disposades de forma radial estan resseguides per una motllura a manera de guardapols. Per sota la línia d´imposta van col·locar-hi altres dues columnes, alineades, a un costat i altre, amb les restants. L ‘espai intern que configura la darrerra arquivolta l´ocupa un timpà semicircular. La decoració de la porta és en forma de motius geomètrics, ocupant el timpà una creu i motius vegetals.

L’altra porta, la dels Homes, és molt senzilla, amb un arc de mig punt de dovelles, i un bordó extern amb decoració a manera de guardapols.

El campanar es va construir en el segle XVIII sobre el braç sud del creuer, damunt la porta dels Homes. Al cementiri, que ocupa tot el llarg de la façana nord de l'església, es conserven nombroses esteles funeràries.

Notes històriques:

El Castell de Fores va ser colonitzat a partir dels anys 1053-1058. Possiblement en el lloc va haver-hi una església anterior a l'actual o bé es va bastir aquesta perquè l'altra era castellera. L’església apareix documentada per primer cop l'any 1154, quan fous traspassada del bisbat de Vic al de Tarragona. A inicis del segle XIV es va bastir la capella oberta en el mur nord i poc temps després, el 1330, els jurats contractaven l'obra de l'altra. En el contracte va determinar-se que aquesta última fos idèntica a l'anterior. La construcció del campanar que s'aixeca sobre la volta d'aquesta capella del 1330 no és gaire posterior. Van signar-se les capitulacions l'any 1356.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Religiós. Culte.

Adreça: Plaça de l'Església

Telèfon: 977 892 762 Ajuntament

Fax: 977 892 762 Ajuntament

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=616

Adreça electrònica: secretaria@fores.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.494541], [1.238397]