Terrisseria de J. Cortiella

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Montsià

Municipi: Galera, La

Adreça: C/La Creu, 70

Descripció:
És l'única terrisseria del poble i de la comarca del Montsià on encara es treballa tradicionalment la terrissa. Es dediquen a la fabricació d'atuells tradicionals i d'altres més actuals, totalment, a mà.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Comercial. Terrisseria.

Localització: Es troba als afores del poble, al final del carrer de la Creu.

Descripció:

Es dediquen a fabricar atuells tradicionals i d'altres més actuals, totalment, a mà: atuells per a la cuina, per a jardineria, per a l'ús domèstic, agrícola i ramader, per a l'aigua, atuells més innovadors dedicats a decorar o col·leccionar, etc. envernissats o sense envernissar. Tanmateix, com també havien fet tradicionalment els seus avantpassats, fabriquen peces destinades a la construcció. Aquesta era una tipologia que fabricaven en quantitat important fins a l'aparició del plàstic, el PVC o altres materials que van substituir la terrissa. Des de fa uns anys, tornen a fabricar peces per a la construcció, per a la rehabilitació de cases tradicionals o per a la construcció de noves d'estil rústic. Bàsicament es tracta de peces destinades al desguàs de l'aigua, recollida d'aigua de pluja, filtres, respiradors i fumerals decoratius.

El forn que es fa servir presenta una planta quadrada i una coberta amb cúpula i un fumeral al mig. A la base s'observa el foc al qual s'accedeix per un lateral del forn a través d'unes escales que baixen 2,5 m. Al terra del forn hi ha unes obertures que permeten que l'escalfor pugi des de la zona de combustió soterrada. Al davant hi ha decantadors d'argila i magatzems.

Notes històriques:

Aquesta terrisseria és l'única en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià. Descendeixen d'una nissaga de terrissers, que estan treballant a la Galera, d'una manera interrompuda, des del segle XVIII.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Es pot visitar

Ús i funció actual: Terrisseria

Observacions:

Des de finals de febrer fins el 15 de setembre: de dilluns a dissabte de 8:00 a 14:00 hores pel matí i de 15:30 a 20:00 per la tarda.

Del 15 de setembre fins a principis de febrer, cal concertar visita, trucant als telèfons: 977 71 81 83 / 977 73 81 48 / 669 507 141.

 

Adreça: C/La Creu, 70

Telèfon: 977 71 81 83 / 977 73 81 48 / 669 507 141

Lloc web: http://www.terrissacortiella.com

Adreça electrònica: info@terrissacortiella.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.679077], [0.459213]