Torre de la Galera - Església de Sant Llorenç

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Montsià

Municipi: Galera, La

Adreça: C/Major

Descripció:
Torre construïda el segle XIV per controlar el pas del pont per damunt del barranc de la Galera. El 1339 s'iniciaren els preparatius i a l'any següent començaren les obres. Es finalitzaren el 1342. A finals del mateix segle s'enfonsà el sostre i no es té més referència fins el XVII quan fou rehabilitada com església parroquial, ús que encara avui en dia conserva.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Torre.

Estil: Gòtic. Barroc.

Datació: 1339 -1648

Localització: Es troba a la banda meridional del poble, al costat del barranc de la Galera.

Descripció:

L'exterior d'aquesta construcció conserva la seva disposició original. Es tracta d'una torre de planta rectangular, bastida de maçoneria, carreus de forma i mesures irregular, i morter de calç. A l'interior estava dividida en tres nivells i es corona amb una terrassa emmerletada. A la façana principal es troba la porta d'arc de mig punt adovellat; més amunt hi ha una finestra geminada i, en un nivell superior, una filera d'espitlleres, una finestra de mig punt i un rellotge mecànic. A la resta de les façanes hi han més espitlleres i la finestra de mig punt a la mateixa alçada. Degut a la seva transformació com a església, remata la construcció un campanar d'espadanya. L'interior no conserva res de l'estructura medieval. El temple ocupa els dos nivells inferior de la torre per damunt de la qual hi ha únicament s'aixeca la coberta superior, a doble vessant. L'interior és d'un única nau i capelles laterals sense contraforts.

Notes històriques:

Es va construir el segle XIV per ordre de la universitat de Tortosa per defensar el pas del barranc de la Galera, que marcava el límit jurisdiccional entre Tortosa i Ulldecona. El 1339 s'aprova la construcció de la torre i un any després es comencen les obres, que varen finalitzar el 1342. Ja des d'un principi aquesta construcció va tenir greus problemes estructurals, especialment en el cobriment. Per aquest motiu es va anar abandonant progressivament fins que el 1397 el sostre es va enfonsar. A partir d'aquest moment no es troben altres notícies fins el segle XVII, quan els nivells inferiors es van habilitar coma església parroquial, dedicada a Sant Llorenç. Durant la Guerra Civil, el temple amb les seves pertinences i el retaule de l'altar major varen ser cremats. Posteriorment es va refer l'estructura interior i la coberta. Més recentment es va rehabilitar la part superior de la torre, que alberga una sala per a exposicions i altres activitats, i també la coberta amb un accés a la terrassa des d'on hi ha una vista magnífica de tota la comarca del Montsià.

 

Tipus: BCIN, Monument històric

Disposició: Decret 22/04/1949

Data disposició: BOE 05/05/1949

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Parròquia.

Adreça: C/Major

Telèfon: 977 718 339

Fax: 977 718 538

Lloc web: www.galera.altanet.org

Adreça electrònica: terracota@galera.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.680833], [0.462688]