Casa Liori

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Terra Alta

Municipi: Gandesa

Adreça: C/ Mossèn Manyà, 1

Descripció:
Casa Liori és un edifici original del segle XIV. Destaca en una de les cantonades de l'habitatge, l'escut d'armes dels Liori, una creu de calatrava roja creuada en cada un dels seus braços, sobre camp d'or.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Habitatge.

Estil: Gòtic. Barroc.

Datació: Segle XV-XVI, XVIII.

Localització: Nucli urbà

Descripció:

Es tracta d'un habitatge que presenta tres façanes on es poden veure diverses reformes. L'antiga Casa Liori va ser un edifici del segle XV o XVI, tal i com ens mostra a la part baixa de l'edifici amb bastida amb grans carreus, i les diferents portes d'entrada sent la porta  principal la del carrer Carnisseries, que  és d'arc de mig punt adovellat amb guardapols i impostes. Una cornisa de pedra, poc treballada, marca la divisió dels pisos superiors. Les finestres i balcons presenten reforços de carreus i estan molt modificats. S'observen restes de cornisa entre el segon i tercer pis, que ja no estan construïdes en pedra sinó de maó. A la cantonada del carrer Mossèn Manyà i Serrano Sunyer es situa l'escuts d'armes dels Liori, en el que s'observa una creu de Calatrava vermella creuada en cadascun dels seus braços, sobre un camp d'or.

 

Notes històriques:

Els Liori venen de l'Aragó o Navarra i un d'ells va ser Castellà d'Emposta l'any 1380, un nebot seu sembla que va establir la rama dels Liori a Gandesa, que a més de la seva casa pairal van posseir moltes terres dels voltants. Al segle XVIII passa la casa a la Família Manyà.

 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge.

Observacions:

En aquest habitatge va néixer el teòleg i filòleg Joan Baptista Manyà.

La reedificació de la construcció es creu que va ser pels efectes de la Guerra de Catalunya. La Capella dels Liori d'estil barroc, es troba l'Església de l'Assumpció.

 

 

Adreça: C/ Mossèn Manyà, 1

Telèfon: 977 420 007 Ajuntament

Fax: 977 421 257 Ajuntament

Lloc web: http://www.gandesa.altanet.org/niv4.php?id=24

Adreça electrònica: aj.gandesa@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.052373], [0.437944]