Santuari de la Fontcalda

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Terra Alta

Municipi: Gandesa

Adreça: Des de Gandesa, la carretera a Tortosa.

Descripció:
El santuari de la Fontcalda és un edifici d'una sola nau amb volta de canó, petit creuer, cúpula i cimbori, dedicat a la verge de la Fontcalda.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Santuari.

Estil: Barroc.

Datació: Segle XVIII. 1753-1756

Localització: Carretera Tortosa.

Descripció:

L'actual santuari de la Fontcalda, d'estil neoclàssic, fou edificat a partir del 1753 i acabat el 1756 segons la data gravada a la llinda per Mn. Antoni Soler. És un temple d'una sola nau amb volta de canó, petit creuer, cúpula i cimbori. Presenta dues capelles laterals per banda, un cor sobre l'entrada i les obertures estant donant a la nau sobre les capelles i al cimbori, octogonal. La coberta és de teula, l'absis és recte i la porta d'accés està realitzada amb mitges columnes, arquitrau, fris, pinacles, i una fornícula amb imatge de la Verge de la Fontcalda. A sobre hi ha un ull de bou superior. El santuari té un petit campanar d'espadanya. L'interior ens mostra relleus, cornises i motllures al gust barroc, tot pintat. Les pintures que s'observen a l'altar major són obra de Josep Lahosa. Juntament amb l'església trobem edificis d'alberg del balneari la major part nous o refets.

 

Notes històriques:

L'actual església és la tercera que ha existit. Totes fundades pels trinitaris, la primera va ser del segle XIII, molt petita, les runes de la qual estaven molt cobertes per construccions posteriors. A l'esplanada de davant hi ha l'actual. El mateix lloc fou ocupat per la segona, adossada a l'anterior i la meitat de grossa que la present. La present és de 1756 i es deu a l'iniciativa de mossèn Antoni Solé. El 1979 es millorà l'església amb un nou altar gràcies a l'impuls de Mn. Miquel Romero i el 1982 es portà a terme una remodelació del cos de l'edifici de l'hostal, la construcció d'una plaça entorn el temple i l'aixecament d'un artístic pont sobre el riu de les Canaletes.

 

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Santuari.

Observacions:

El santuari rep el nom d'una font d'aigua minero-medicinal que brolla a 28 graus, a l'esquerra del Riu Canaletes, no gaire lluny del Santuari. Són aigües que duen clorur i carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic, aquesta font es coneix popularment amb el nom de la "Font dels Xorros".

 

Adreça: Des de Gandesa, la carretera a Tortosa.

Telèfon: 977 420 007 Ajuntament

Fax: 977 421 257 Ajuntament

Lloc web: http://www.gandesa.altanet.org/niv4.php?id=12

Adreça electrònica: aj.gandesa@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.001055], [0.428720]