Trinxeres de la Guerra Civil

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Garcia

Adreça: Entre el Coll de les Olles i la T-731.

Descripció:
A la zona de les Deveies encara es conserven les antigues trinxeres excavades durant els fets de la Batalla de l'Ebre de la Guerra Civil.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Trinxeres.

Estil: Obra popular

Datació: 1936-1939

Localització: Entre la carretera T-731 i camí de les Olles.

Descripció:

Les trinxeres conservades a Garcia corresponen a un dels moments més sagnants de la història contemporània de Catalunya, la Batalla de l'Ebre. Es troben situades a la zona coneguda com les Deveies, una zona en talús, on abunden els pinars i matolls baixos, just sobre la carretera del Molar.

Encara es conserven les rases excavades a terra a una fondària considerable. Els recorreguts comuniquen diversos espais circulars. També es localitzen en d'altres zones del municipi, com les partida dels Romeus.

Notes històriques:

La Batalla de l'Ebre és un dels episodis més coneguts i intensos que es van desenvolupar a Catalunya durant la Guerra Civil. En els paratges de les comarques de l'Ebre (Matarranya, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta) es va viure una impressionant aglomeració d'efectius que s'enfrontaren en un dels últims grans esdeveniments del conflicte. L'exèrcit republicà creuà l'Ebre per diversos punts entre Mequinensa i Amposta però fou durament detingut per les tropes franquistes. El desenllaç de la Batalla de l'Ebre a favor de les tropes franquistes va suposar un fort cop a la resistència republicana. Les Brigades Internacionals van ser evacuades i l'exèrcit franquista va continuar avançant cap a Barcelona sense gaires oposicions. 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Mitjà.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: En desús.

Adreça: Entre el Coll de les Olles i la T-731.

Telèfon: 977 400 638 Ajuntament

Fax: 977 402 582 Ajuntament

Lloc web: http://www.garcia.cat/

Adreça electrònica: aj.garcia@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.139982], [0.666967]