Ermita Sant Isidre

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Ginestar

Adreça: Davant del cementiri

Descripció:
L'ermita de Sant Isidre és un edifici de nau única construïda al segle XVI, que conserva al seu interior un conjunt de pintures murals realitzades en el segle XVIII. L'any 1617, quan es produí una forta inundació, l'ermita fou el refugi dels vilatans.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita.

Estil: Barroc

Datació: Segles XVI - XVIII

Localització: Al sud-est del nucli de Ginestar, just davant del cementiri

Descripció:

És una ermita d'una sola nau amb capelles laterals i un absis no marcat en planta. Està coberta per una volta de canó decorada amb llunetes i dividida en cinc tramades d'arcs torals que es recolzen en una cornisa motllurada sostinguda per pilastres adossades als murs laterals. Les capelles laterals es troben ubicades als espais que deixen els contraforts de l'exterior, cobertes per voltes de punt rodó i obertes a la nau mitjançant arcs de mig punt. Es conserven nombroses restes de les pintures murals que adornaven l'edifici en el segle XVIII. Per una petita porteta situada a la part posterior de l'altar s'accedeix a la sagristia, un espai cobert per una volta de canó amb llunetes i arcs torals, continuació probable de la nau. El cor es troba situat als peus de la nau, sostingut per un sostre de biguetes i revoltons.

La façana de l'ermita destaca la portalada del seu accés principal, amb un arc de mig punt amb l'emmarcament arrebossat. Sobre la porta hi ha una petita fornícula, avui buida, de punt rodó amb l'ampit motllurat. Sota d'aquesta fornícula hi ha una làpida amb una inscripció que recorda la inundació que va patir el poble l'any 1617. Sobre la fornícula hi ha una rosassa. Finalment, la façana és coronada per un campanar d'espadanya d'un sol ull de punt rodó, amb brancals ondulats.

Notes històriques:

L'ermita de Sant Isidre conserva a la seva façana el record, en forma de làpida gravada, de la inundació de l'any 1617, quan tot el poble es va haver de refugiar en el seu interior.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Ermita.

Observacions:

Dins de l'ermita es guarda la imatge de Sant Martí, patró de la vila.

Adreça: Davant del cementiri

Telèfon: 977 409 005 Ajuntament

Fax: 977 409 389 Ajuntament

Lloc web: http://www.ginestar.org/index.php/turisme-/que-veure/esglesia-sant-marti.html

Adreça electrònica: aj.ginestar@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.038289], [0.640429]