Església de Sant Martí de Ginestar o Església Vella

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Ginestar

Adreça: C/ Carme Vidal, 3

Descripció:
Església primigènia del poble de Ginestar. Amb un origen romànic, fou funcional fins al segle XVII, quan el creixement tant important de la població en feu necessària la construcció d'un nou temple

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Romànic. Gòtic

Datació: Segles XIII-XVII

Localització: A la part alta del poble de Ginestar.

Descripció:

L'antiga església de Sant Martí es troba a l'extrem septentrional del poble de Ginestar. Les restes conservades es corresponen amb un tram de volta de canó apuntada bastida en pedra que cobria tota la nau encara que actualment només s'observa a l'entrada de l'edifici. També es conserva una capella lateral coberta per una volta apuntada de creueria, amb la clau gravada amb les inicials "IHS". Aquesta s'obria a la nau mitjançant un arc apuntat, adovellat i decorat amb motllures. Una finestra d'arc apuntat serveix per il·luminar l'espai. A l'extrem nord es conserven elements de l'ampliació dels segles XIV - XV, com dos pilars arrenglerats de secció quadrada. Un d'aquests encara manté l'arrencament d'un arc que s'obria a la nau central. També es conserva també un plafó encastat a la paret on es pot veure la Creu de Malta i l'any "163?". Del seu exterior destaca la façana meridional, que manté contraforts de reforç originals, i es pot veure la factura del mur, de pedra desbastada, sense treballar i lligada amb morter. 

Notes històriques:

Amb la decisió de construir un nou temple al segle XVIII en un indret diferenciat de la ubicació de l'antiga església es va poder evitar la destrucció d'aquest edifici. L'estructura que es pot observar pertany a la construcció del segle XIII i a les remodelacions dels segles XIV i XV. El 1278 ja es documentà un edifici religiós en aquest paratge així com a l'any 1288. Se sap que va pertànyer a l'ordre del Templers i posteriorment als Hospitalers. Actualment és un edifici desafectat i utilitzat com a magatzem. Es tenen notícies de l'existència de restes arquitectòniques d'estil gòtic, com dues claus de volta amb es imatges de Sant Martí i la Verge del Roser, així com un arc gòtic i mitja làpida funerària.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Dolent

Bibliografia:

CRUAÑES I OLIVER, E. Esglésies romàniques de les comarques tarragonines, Sant Sadurní d'Anoia, 1990.

FUGUET I SANS, J.: L'arquitectura dels Templers a Catalunya, Barcelona, Dalmau ed., 1995.

FUGUET SANS, J.: Templers i hospitalers, Barcelona, Dalmau, 1997-2005.

PLADEVALL I FONT, A. [coord.]: Catalunya romànica, Barcelona, Enciclopèdia Catala:na S. A., 1984-1998.

 

 

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Magatzem

Adreça: C/ Carme Vidal, 3

Telèfon: 977 409 005 Ajuntament

Fax: 977 409 389 Ajuntament

Lloc web: : http://www.ginestar.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.ginestar@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.042785], [0.632937]