Nucli històric de Ginestar

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Ginestar

Adreça: Centre històric de Ginestar

Descripció:
Els voltants del carrer Ample estan considerats com un element arquitectònic singular de Ginestar, amb un conjunt important de cases senyorials datades entre els segles XVII i XX.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Centre històric

Estil: Obra popular

Datació: Segles XVII-XX

Localització: Centre del nucli urbà de Ginestar

Descripció:

El nucli històric de Ginestar es concentra als voltants del carrer Ample, un dels més antics del poble juntament amb els carrers Carme Vidal i Petritxol, perpendiculars i que el delimiten. És un carrer espaiós, rectilini i planer format per cases senyorials d'estil pairal, amb planta baixa, primer pis i golfes. Les obertures dels edificis són rectangulars, ordenades verticalment i amb elements decoratius en pedra i pintura mural. Els edificis dels carrers Carme Vidal i Petritxol són semblants a les del carrer Ample, amb obertures rectangulars i algun arc rebaixat. L'antic hospital de la vila es troba ubicat al c/ Petritxol, mentre que al c/ Carme Vidal es troba el mas de la Ginesta, un dels edificis més antics del nucli de Ginestar i l'antiga església de Sant Martí. En aquesta part del nucli de Ginestar es troben alguns habitatges singulars, com Ca Cornado (c/ Ample, 14), un edifici del segle XVII bastit l'any 1696, Ca Tramontà (C/ Ample, 23) del 1804, Ca Pellisa (c/ Ample, 16) edifici de l'any 1892 o Ca Marcó (c/ Ample, 20) edifici d'inicis del segle XX. 

Notes històriques:

L'origen del nucli de Ginestar es remunta a una alqueria àrab, encara que s'han documentat assentaments ibèrics i romans en els territoris propers. Ramon Berenguer IV va conquerir aquests territoris i els cedí als templers i a la comanda de Miravet que atorgaren l'any 1206 una carta de poblament. Després de la desaparició de l'ordre del Temple, Ginestar passà a mans dels Hospitalers.

Ginestar va ser un punt d'aturada per alguns monarques, com en l'any 1408 quan el rei Martí l'Humà passà per aquesta vila, o el 1585 quan Felip II va fer una aturada durant el seu segon viatge a Catalunya. El 1569 s'emmagatzemaren els blats d'Aragó per traslladar-los a Barcelona a través de Cambrils.

La situació de Ginestar, tan propera al riu a ocasionat una multitud de riuades que han provocat nombroses destruccions, com les 123 cases l'any 1787.

Potser un dels últims episodis històrics ocorreguts a Ginestar és el pas del riu Ebre per l'exèrcit republicà la nit del 24 de juliol del 1938, fet que inicià la Batalla de l'Ebre de la Guerra Civil. Els soldats construïren una passarel·la entre Benissanet i Ginestar amb barques i taulons per travessar el riu d'una manera sorprenent i històrica. 

 

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

FUGUET I SANS, J.: L'arquitectura dels Templers a Catalunya, Barcelona, Dalmau ed., 1995.

FUGUET SANS, J.: Templers i hospitalers, Barcelona, Dalmau, 1997-2005

 

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Conjunt urbanístic

Adreça: Centre històric de Ginestar

Telèfon: 977 409 005 Ajuntament

Fax: 977 409 389 Ajuntament

Lloc web: http://www.ginestar.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.ginestar@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.042381], [0.633640]