Ermita de la Consolació

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Priorat

Municipi: Gratallops

Adreça: Carretera direcció Vilella Baixa.

Descripció:
L'ermita de la Consolació és una ermita romànica, engrandida i modificada finançada per l'abat Pere Domènec, en estil de transició del gòtic al renaixement.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita.

Estil: Romàniic - Gòtic - Obra popular

Datació: Segles XII, XVI, XIX.

Localització: Està situada dalt d'un turó, a uns quatre quilòmetres del poble.

Descripció:

El temple és una construcció que  és caracteritza per una gran heterogeneïtat estilística. Són d'origen romànic, la capçalera i mitja nau, molt treballades i construïdes. L´absis va ser ampliat lateralment, i actualment s'ha convertit en cambra de la Verge de la Consolació. L´interior del temple està enguixat. La part gòtica de l'ermita té més alçada, i presenta dues naus, una central i una lateral, amb una capella al costat oposat a aquesta darrera. La volta és de creueria feta amb pedra, i la resta amb reble. Al conjunt s'observa diverses construccions adossades, destinades a l´ ermita i d´ èpoques diferents, les darreres de les quals són del segle XIX. Els murs són de pedra vista i morter, amb obra de maó i en algun sector, i d´ altres enguixats. L´ermita té un petit campanar d´ espadanya.

 

Notes històriques:

No hi ha dades corresponents al període romànic, encara que l´absis és ben aparent. Les obres de reforma empreses el segle XVI corresponen al sector gòtic. Foren promogudes per l´abad Pere Domènec, fill de Gratallops i Nunci d´Espanya i Portugal a Roma prop del Sant Pare, que el 1544 li canvià l´antic nom per l´actual, i dotà l´ermita d´un cert nombre de quadres i retaules avui desapareguts. Durant la guerra d´independència s´hi aplegà el sometent del Priorat, cridat pel Prior de Scala Dei. Durant la darrera guerra civil fou cremada i molt malmesa. Actualment, hi ha en marxa un projecte de reconstrucció i revaloració a cura dels serveis tècnics de l´Arquebisbat de Tarragona.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte - Ermita

Adreça: Carretera direcció Vilella Baixa.

Telèfon: 977 839 295

Fax: 977 839 295

Lloc web: http://www.gratallops.altanet.org

Adreça electrònica: aj.gratallops@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.207711], [0.778965]