Església de Sant Lluís Bisbe

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Priorat

Municipi: Guiamets, Els

Adreça: Plaça de l'Església

Descripció:
L'any 1787 l'església dels Guiamets fou elevada a la categoria de parròquia, però degut al seu precari estat, quatre anys després el bisbe de Tortosa concedí el permís per iniciar les obres de la nova església de Sant Lluís Bisbe. Així es va construir el nou edifici, d'estil Barroc, sobre les restes de l'antic temple.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Barroc

Datació: 1791

Localització: Al centre dels Guiamets

Descripció:

L'església s'aixecà sobre una planta rectangular, amb una coberta a dues vessants i una cúpula al creuer. El temple es composa de tres naus de tres trams separades per pilastres, amb un creuer no sobresortit i amb un cor que ocupa el primer tram. La nau central i el creuer estan coberts per una  volta de canó amb llunetes, mentre que les naus laterals esta cobertes per voltes d'aresta. La façana de l'edifici és sòbria, amb una portalada de pedra amb un arc de mig punt emmarcada per dues pilastres que suporten un arc rebaixat i que estan emmarcades per unes volutes senzilles. Sobre la portalada es troba una fornícula amb una imatge moderna del patró del poble. Per sobre d'aquesta portalada hi ha un petit ull de bou. Per sobre d'aquest, la façana per la nau central està coronada per un frontó triangular. A la dreta de la façana s'aixeca un campanar de 35 metres d'alçada de base quadrada i una part superior de planta octogonal, amb quatre obertures on es troben les campanes i un rellotge.

Notes històriques:

Església constituïda vicaria el 3 de setembre de 1784 i elevada a parròquia el 15 de juny de 1787. El bisbe de Tortosa va concedir, el 1791, el permís per començar a construir un nou temple degut al mal estat de conservació de l'antic temple. Així aquest temple es construí per substituir un temple més antic. El 1936 va ser parcialment destruïda, i entre d'altres elements es van perdre els seus arxius, l'altar i imatges de valor. Després de la Guerra va ser restaurada de forma bastant precària.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Església.

Adreça: Plaça de l'Església

Telèfon: 977 41 30 03

Fax: 977 41 30 03

Lloc web: http://www.guiamets.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.101825], [0.753101]