L'hospital

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Terra Alta

Municipi: Horta de Sant Joan

Adreça: C/ Hospital

Descripció:
L'hospital és un edifici d'estil renaixentista que actualment és el Centre Cultural Picasso.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Hospital.

Estil: Gòtic. Renaixement.

Datació: 1580

Localització: Nucli urbà

Descripció:

L'hospital és un edifici que presenta planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos. La teulada és  a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal i amb mènsules de suport de pedra. La construcció és de tres crugies transversals amb una biga mestra i murs realitzats de carreus ben escairats de pedra. És un edifici molt robust amb poques obertures, i no totes són originals. La porta d'accés del carrer Doctor Ferran ens mostra un arc apuntat singular, mentre que la del carrer Hospital és d'arc de mig punt, recuperat durant la rehabilitació de l'edifici i l' adequació com a centre cultural.

 

Notes històriques:

L'edifici és d'estil renaixentista de l'any 1580. Originàriament va ser una església dedicada a la Mare de Déu dels Desamparats, i després hospital. Durant l'any 1837 va ser cremat per les tropes constitucionals. Fins al 1986 va ser caserna de la Guardia Civil. Després va passar a ser rehabilitat i adequat com a centre cultural, anomenant-se Centre Cultural Picasso d'Horta. La rehabilitació i restauració del conjunt es va dur a terme els anys 1986-1988 i els anys 1990-1991, amb subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

Formes d'anàlisi i intervenció en el patrimoni construït (FAJPAC). Universitat Politècnica de Catalunya, 1991. ("Sèrie de Monuments i Conjunts"; 3).

 

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Centre Cultural Picasso

Adreça: C/ Hospital

Telèfon: 977 435 005 Ajuntament

Fax: 977 435 407 Ajuntament

Lloc web: http://www.hortadesantjoan.cat

Adreça electrònica: aj.horta@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.952640], [0.317078]