Ermita de Sant Bernabé dels Molins

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Jesús

Adreça: Carrer dels Molins del Comte. Partida de Sant Bernabé

Descripció:
Edifici religiós, de planta rectangular, situat uns 800/1000m mes amunt del fossar del Jesús, tot pujant el carrer o camí conegut com dels Molins de Comte.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Santuari

Estil: Obra popular

Localització: A la Partida de Sant Bernabé, a prop del Molins del Comte.

Descripció:

L'ermita actual és de nova construcció, de finals del segle XIX principis del XX. L'edifici és d'estructura molt senzilla, un prisma rectangular amb teulada de dos vessants, de murs  llisos i sense obertures, exceptuant la façana principal. En aquesta es trenca la monotonia del conjunt amb una gran porta d'arc de mig punt amb lleuger motlluratge, l'únic intent d'organització plàstica de la façana. Te un petit òcul i es remata el conjunt amb un campanar d'espadanya. Al cim d'ell hi ha una petita creu metàl·lica. Ll'ermita disposa d'esglaons d'accés.

Notes històriques:

En aquest lloc va existir a l'edat mitjana una ermita d'estil gòtic i orientada cap a llevant com  a símbol del renaixement de Crist, de la qual no queden restes. A l'arxiu catedralici consta l'existència d'aquesta ermita a la devoció de sant Gregori i dels Molins. Anomenada així perquè veïna a ella s'aixecava el primer molí que mana erigir el comte de Barcelona després de la conquesta de la ciutat. Les restes encara es poden veure darrere de l'ermita, encara que en mal estat.

A les noticies dels orígens del convent Franciscà de Jesús apareix, sempre, una casa i una ermita dedicada a Sant Bernabé, que el Capítol de la Seu de Tortosa cedeix als franciscans en setembre de 1440 o 1492. De fet, ja en 1347, es fundà un benefici a Sant Bernabé. És tracta d'un Sant amb molta tradició a la zona, i és més que probable l'existència de relacions entre el naixement de l'ermita de Sant Bernabé dels Molins i aquelles primitives casa i ermita dels segles XIV-XV.

Titularitat: altres

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte

Adreça: Carrer dels Molins del Comte. Partida de Sant Bernabé

Telèfon: 977 500 735 (EMD)

Fax: 977503352 (EMD)

Lloc web: http://www.emdjesus.cat/

Adreça electrònica: emd.jesus@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.845012], [0.501107]