Castell de Montargull

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Llorac

Adreça: Montargull

Descripció:
Les poques restes conservades del castell del poble de Montargull, avui en dia despoblat, es troben a tocar de l'església de Santa Maria.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici militar. Castell

Estil: Obra popular

Datació: Època medieval.

Localització: Es situa al costat de l'església parroquial de Santa Maria.

Descripció:

Només es conserva algunes restes de fonamentacions i murs. La part més antiga de l’església de Santa Maria de Montargull, per les seves reduïdes dimensions, és possible que es bastís com a capella castral.

Notes històriques:

La primera notícia relacionada amb aquest castell data de 1077 amb motiu de la donació que Guillem Bernat de Queralt i la seva esposa Ermessenda van fer del castell a un grup de famílies per tal de colonitzar de la zona. Al segle XII el castell va passar a mans dels templers que varen anar ampliant les seves possessions i drets durant el s. XIII. Tot i que els templers eren els senyors de Montargull, la família Queralt va mantenir certs drets i durant el segle XIII van recuperar el lloc en part o íntegrament. Pere III de Queralt en el seu testament de l’any 1282 ell s’intitula com a senyor de Montargull i li deixa en herència al seu fill. En el fogatjament dels anys 1365-70 Dalmau de Queralt consta com a senyor de Montargull i de Santa Coloma. Aquesta família a finals del s. XVI va rebre el títol de comtes de Santa Coloma i van continuar sent senyors de Montargull fins a la fi de l’antic règim.

Tipus: BCIN. Monument històric.

Disposició: Decret.

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: privada

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: En desús.

Adreça: Montargull

Lloc web: http://www.llorac.altanet.org/montargull.php

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.554763], [1.376674]