Església de Sant Gil

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Llorac

Adreça: A peu, a pocs metres del nucli antic del poble en sentit nord-est.

Descripció:
L'església de Sant Gil és una construcció romànica de transició al gòtic. La planta té forma de creu llatina amb una capella a cada costat. El campanar de planta quadrada té una coberta de quatre vessants. En una de les finestres del campanar es pot llegir l'any 1853.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós.

Localització: Carretera que va de Santa Coloma de Queralt a Vallfogona de Riucorb, a uns 10km de Santa Coloma. Veïnat Albió.

Descripció:

L'església apareix documentada per primer cop a mitjans de segle XII dins el llistat de parròquies del Bisbat de Vic. Originàriament tenia una sola nau acabada amb absis semicircular. A aquesta estructura s'ha afegeixen dues capelles a banda i banda de la part anterior al presbiteri i el campanar. El mur originari s'ha conservat quasi totalment.  La coberta de possible volta de canó, va ser substituïda per creueria, mentre que l' absis conserva la volta de quart d'esfera. La nau té sis capelles a banda i banda i una decoració molt pobra: àbacs decorats amb estrelles i ziga-zagues. L'església fou reformada en la segona meitat del segle XVI i la portada està datada l'any 1561. L'interior va ser modificat a mitjans del segle XVI i va ser substituïda la volta primitiva per l'actual de creueria. Possiblement el portal que s'obre en el mur sud correspon també a aquesta reforma (en ell hi figura la data de 1561). És d'arc de mig punt, adovellat i resseguit exteriorment per un bordó. Sobre la clau de l'arc va ser-hi col·locada una lauda amb la representació d'un calvari. Amb el temps, també s'hi van afegir dues capelles laterals i un campanar de torre, de planta quadrada  amb una coberta de quatre vessants. El material de construcció és el carreu regular.  Destacar sobre la clau un relleu amb la representació del Calvari. Aquest està centrat per una creu processional.  La verge i Sant Joan flanquegen la creu en la que s´ inscriu la figura de Crist.

Annexa a l’església trobem la rectoria i el cementiri, on hi ha esteles funeràries.

 

Notes històriques:

En la donació d'unes terres situades a la “Vall Dalfez”, l'any 1075, consta existent ja el Castell d'Albió. Posteriorment apareix de nou el 1078 i el 1080 com a afrontació dels de Montargull i Rauric. Successives cessions, durant els segles XII i XIII, als Templers establerts a Vallfogona de Riucorb, de terres en el terme d'Albió acabaren conformant un important domini de l'Orde. L'església de Sant Gil apareix mencionada en unes llistes de parròquies del bisbat de Vic, del qual depenia, pels volts de la meitat del segle XII. Novament es menciona l'any 1238 quan va rebre per un legat testamentari uns drets sobre el molí Mig que hi havia en el lloc.

 

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

La Segarra, núm. 286 (juny 2003).

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Culte. Parròquia.

Observacions:

Al segle XIX es va reformar el campanar i l'edifici annex de la rectoria. Reformada l’estiu de 2003.

Adreça: A peu, a pocs metres del nucli antic del poble en sentit nord-est.

Telèfon: 977 88 00 07

Lloc web: http://www.llorac.altanet.org/albio.php

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.565763], [1.272896]