Església de Santa Maria

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Llorac

Adreça: Carrer Major. Veïnat de la Cirera.

Descripció:
L'església de la Cirera, documentada des de l'any 1140, està construïda sobre una antiga església romànica. L'edifici actual és d'època barroca, té una sola nau, amb absis semicircular i capelles laterals.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Església.

Estil: Gòtic-Barroc.

Localització: Veïnat La Cirera.

Descripció:

L’església de la Cirera, documentada des de l’any 1140, està construïda sobre una antiga església romànica. És una església d'una sola nau, amb capelles laterals i absis semicircular. La portalada d’arc de mig punt, mancada de decoració, està formada per dovelles emmarcades en la seva part superior. La rosassa, a la part superior de la façana, és petita i a sobre de la rosassa,  rematant la façana, se situa un nínxol que en origen podria haver estat l'espadanya. El campanar, d'època posterior, és de base quadrada que en el tram superior es transforma en octogonal i està coronat per una cúpula.  A l’interior de l’església, a la capella frontal, es va situar una imatge de Sant Marc (beneïda el dia 26 d’abril de 1997), obra de l’escultor Jordi Pallàs (de St. Julià de Vilatorta).

Notes històriques:

A l´ entorn del castell es construí el poble de la Cirera, del qual se´ n tenen notícies al S. XII. Aquesta església fou donada als hospitalers per Guillem de Cirera el 1141 amb motiu del seu ingrés a l´ ordre. Al segle XIV, juntament amb Llorac, pertanyia als Alenyà de Montblanc. Dalmau d´Ivorra ostentava la sobirania al Segle XVII.

 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Mitjà

Accés: Fácil.

Ús i funció actual: Culte. Església.

Adreça: Carrer Major. Veïnat de la Cirera.

Telèfon: 977 88 00 07

Lloc web: http://www.llorac.altanet.org/lacirera.php

Adreça electrònica: jmpadrell@arquebibasttarragona.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.552678], [1.331174]