Castell de Llorenç

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Llorenç del Penedès

Adreça: Plaça del Castell

Descripció:
El castell de Llorenç del Penedès està documentat des del segle XIV, si bé d'aquella edificació no queden gaires elements, ja que durant els segles XVIII i XIX va ser objecte de fortes restauracions i remodelacions, inspirades en elements medievals com arcs ogivals, torres o coronaments de merlets.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Estil: Gòtic. Historicisme.

Datació: 1792, 1848 i segle XX

Localització: Nucli històric de Llorenç del Penedès

Descripció:

El castell presenta un baluard amb porta d'arc de mig punt adovellat, damunt del qual hi ha la data 1848 i una pedra que té relleus amb castells de tres torres dins d'uns arcs gòtics. Tant al costat dret com a l'esquerra del baluard hi ha unes torres cilíndriques. A l'interior hi ha un gran pati de forma quadrada. Les dues ales de l'edifici presenten una sèrie de portalades rematades per una barana de pedra que descriu motius gòtics, exceptuant la de l'esquerra que té, a més, un porxo d'arcs en forma de flama. Els cos central de l'edifici presenta dues portalades d'arc de mig punt. Damunt, i tapant parcialment les dovelles dels arcs, trobem a la dreta un balcó de ferro forjat amb una porta balconera i trencaaigües, i a l'esquerra un balcó amb dues portes balconeres. A l'interior es poden observar una sèrie d'arcs de mig punt de caire molt antic. També hi ha al pati del darrera una gran torre cilíndrica emmerletada.

Notes històriques:

Castell termenat documentat ja en el 1352. El lloc de Llorenç era situat dins el terme de Castellví de la Marca. Algunes informacions indiquen que entre el 1027 i el 1037 Mir Llop Sanç tenia el Castell de Banyeres, i es titulava senyor del castell i de les terres de Llorenç. Al segle XII hi ha certes persones que es diuen Llorenç (Ramón de Llorenç), però el castell no tindrà notícies documentals concretes fins el segle XIV. El 1371 el Rei Pere el Cerimoniós va vendre la jurisdicció dels castells de Llorenç i Lleger a Bernat Tous. Els Tous van tenir el castell fins que Beatriu de Tous fou la darrera possessora per manca de successió masculina directa. Després el castell passà a mans de la vídua de Llàtzer Desbosc i de Vilagaia fins l'any 1671, quan mor Frederic Desbosc i de Sant Vicenç. Al segle XVIII fou propietat dels Foixà i després dels barons de Maldà. Posteriorment fou ha estat restaurat i encara que té la data de 1848, la primera restauració, que suposà una quasi total renovació de l'edifici, és del 1792. També s'han realitzat treballs en dates recents.

Tipus: BCIN, monument històric

Disposició: Decret

Data disposició: 11/10/1993

Publicació: DOGC 1807

Titularitat: privada

Estat de conservació: Regular

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús

Adreça: Plaça del Castell

Telèfon: 977 677 106 Ajuntament

Fax: 977 678 607 Ajuntament

Lloc web: http://www.llorenc.altanet.org

Adreça electrònica: aj.llorenc@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.284508], [1.552387]