Cal Montagut

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Priorat

Municipi: Marçà

Adreça: C/ de Dalt, 31

Descripció:
Edifici del segle XVIII bastit per la família Montagut que durant el segle XIX i principis del XX era una de les famílies principals colliteres i propietàries del municipi. A l'actualitat la propietària és l'empresa Colàs i Giné de Reus.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Casal.

Estil: Obra popular

Datació: Segle XVIII

Localització: Es troba a la banda septentrional del municipi.

Descripció:

Edifici bastit de maçoneria arrebossada i pintada, amb els angles reforçats amb carreus i el nivell inferior revestit de pedra. Presenta una planta quadrada i es divideix en planta baixa, dos pisos i golfes i coberta amb teulada a quatre vessants, al centre de la qual hi ha la llumenera de l'escala, sobresortint per damunt de tota la construcció i coberta amb teulada piramidal. La façana, distribuïda simètricament, consta de dues portes i dues finestres, a la planta baixa, quatre finestres al primer pis, quatre balcons al segon i quatre finestres ovalades a les goles. Per damunt de la porta principal hi ha un escut en relleu i a la part superior de la façana es situa un rellotge de sol restaurat. La part posterior presenta edificis auxiliars annexes i un jardí, en temps passats molt ben conservat.

Notes històriques:

Les primeres notícies sobre la família Montagut es documenten el segle XVII amb motiu de la sessió d'algunes de les seves terres a l'ordre dels servites de Maria per tal que s'instal·lessin al poble. Un segle més tard van construir aquesta casa, damunt d'una anterior. El segle XIX i principis del XX, la família era una de les principals colliteres i propietàries de Marçà. Quan es va vendre la casa es va anar deteriorant. A finals del segle XX va ser restaurada i tant l'antiga propietat com la casa van ser adquirides per l'empresa Colàs i Giné de Reus. A l'actualitat es troba abandonada.

Tipus: Bé Protegit

Disposició: Pla d'ordenació urbanística municipal

Data disposició: 28/06/2005

Titularitat: privada

Estat de conservació: Mitjà

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: C/ de Dalt, 31

Telèfon: 977 17 80 00

Fax: 977 17 84 32

Lloc web: http://www.marca.altanet.org

Adreça electrònica: aj.marca@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.127407], [0.801680]