Mas d'en Crusat

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Priorat

Municipi: Marçà

Adreça: Encreuament camí de Marçà - Torre amb Falset a Colldejou

Descripció:
Aquest mas estructurat en dos blocs va patir diferents vicissituds al llarg del segle XIX. Durant la guerra del Francès va ser temporalment abandonat i en temps de les guerres Carlines va ser objecte de diferents desperfectes.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Masia.

Estil: Obra popular

Localització: Es troba a les afores del municipi, a uns 700 metres cap el sud-est, en direcció La Torre de la Fontaubella per la carretera TV 3001.

Descripció:

Aquest mas està format per un conjunt d'edificis agrupats en dos blocs. El més antic presenta una planta complexa, en forma d'U de braços desiguals. La façana principal, situada en angle i orientada cap a Nord, exhibeix tres tipus de construccions diferents. La central, reformada fa relativament poc temps, es distribueix en dos pisos i coberta a doble vessant. Les dues ales consten de planta baixa i una galeria de 17 petits arquets, amb una llargada de 16 m i 8 m, respectivament, i 4 m d'amplada, cobertes amb teulada a una vessant. L'edifici més nou, de tendències modernistes, presenta una planta irregular.

El mas disposa d'abundant aigua canalitzada i emmagatzemada en dues àmplies basses i una caseta de repartiment. Hi ha també alguns edificis auxiliars.

Notes històriques:

Durant la guerra del Francès aquesta masia fou temporalment abandonada i posteriorment ocupada i convertida en caserna militar i presó. També patir alguns desperfectes en el transcurs de les guerres Carlines, moment durant el qual la propietat fou repartida en tres parts entre els descendents. Per aquest motiu, a l'actualitat ha arribat bastant fragmentada. Una part del mas encara es troba habitada pels masovers d'un dels actuals propietaris i la resta serveis de lloc d'estiueig.

Tipus: Bé Protegit

Disposició: Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Data disposició: 28/06/2005

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Masia

Adreça: Encreuament camí de Marçà - Torre amb Falset a Colldejou

Telèfon: 977 17 80 00

Fax: 977 17 84 32

Lloc web: http://www.marca.altanet.org

Adreça electrònica: aj.marca@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.122604], [0.810982]