Molí dels pobres

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Molins

Comarca: Priorat

Municipi: Margalef

Adreça: C/ Molins

Descripció:
El molí dels pobres són les restes de dues piques excavades a la roca amb dues sines de 1,30 m de diàmetre i una fondària de 80 cm. Aquestes piques rebien l'oli procedent dels cofins.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Molí.

Localització: Nucli urbà

Descripció:

A l'entrada del carrer Molins es van localitzar les piques de pedra, al lloc on es trobava la sala de cinema i anteriorment el molí dels pobres. Es tracta de dues piques excavades a la roca amb dues sines de 1,30 m de diàmetre i una fondària de 80 cm. Aquestes piques rebien l'oli procedent dels cofins -cabassos plans d'espart on es dipositaven les olives mòltes.

Notes històriques:

A l'enderrocar l'antiga sala de cinema i l'antiga cooperativa, que es situaven al carrer Molins 56 i 58 respectivament es van trobar restes de l'anomenat molí dels pobres. En aquest carrer hi havia a més del molí dels pobres, el molí del Vilà i al número 60 del mateix carrer trobem el molí del forn. Aquest és propietat del Departament de Medi Ambient de la Generalitat i es destinarà a centre d'interpretació de l'Oli. Encara es pot parlar  d'un altre molí desaparegut el de cal Roigé era al número 54 del carrer i avui en dia hi ha una casa. Les famílies Vilà i Roigé eren les més importants del municipi de Margalef fins a inicis del segle XX. Així ho mostren les cases pairals d'aquestes famílies. El molí dels pobres era el molí comunal dels veïns de Margalef. Aquest molí es va desmuntar després de la Guerra Civil. Al 1969 els veïns de Margalef van arranjar el molí dels pobres per fer-lo servir com a cinema.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Consell Comarcal

Data disposició: 09/06/2008

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Adreça: C/ Molins

Telèfon: 977 819 167 Ajuntament

Fax: 977 819 167 Ajuntament

Lloc web: http://www.margalef.altanet.org

Adreça electrònica: aj.margalef@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.285837], [0.754358]